Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador - GOLMÉS (CATALUNYA)

(Referència: 6060)


Alçada del campanar 26.78
Descripció Altitud: 275 metres.
Església neoclàssica aixecada a la segona meitat del segle XVIII entre el 1747 i el 1772. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre convertit en transsepte; està oberta a les capelles laterals per arcs formers de mig punt damunt pilars rectangulars de carreus a mig picar, i coberta amb voltes de llunetes damunt arcs torals de mig punt; el presbiteri i la capçalera són rectes; el transsepte té al creuer una cúpula sobre petxines dins d'un cimbori octagonal de maó vist. El cor amb barana de fusta situat als peus descansa sobre d'un arc carpanell.
Els seus murs són de carreus ben escairats al frontis i de maçoneria a la resta de façanes. El frontis té una portalada abarrocada amb un portal en arc de mig punt acanalat a l'intradós, muntants flanquejats per columnes toscanes sobre pedestals inflats a la manera barroca adossades a pilastres, un entaulament amb l'arquitrau doble en part filetejat i un frontó triangular amb el timpà nu; un òcul motllurat a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular al centre i una minsa cornisa motllurada en arcs còncaus als laterals amb gran pendent. Queda dividit en tres zones per unes pilastres encoixinades que recorren el mur frontal de dalt a baix, dues limiten la zona central i les altres dues a cantoneres estan capçades per pinacles de bola. Una alta i àmplia escalinata dóna accés a l'entrada.
Dimensions: 26'68 x 7'70 x 12'94 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 16'38 i el transsepte 16'50 x 7'47 x 13'15; la cúpula arriba per l'interior als 21'50 metres.
Arquitectes: mestres d'obres Magí Borràs (1717-1761), el seu fill Pau, i Josep Miquel, de Lleida.
Guarda un retaule modern del 1955 de l'artista Jaume Perelló de Bellpuig situat a l'altar major; el constitueixen unes figures de fusta, tres que representen la Transfiguració situades al fons del presbiteri i altres situades a les seves cares laterals; i una pica baptismal semi-ovoide damunt un peu cilíndric; està decorada amb grills en relleu i un fris sota la boca a base d'una línia ondulada.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'30 x 4'50 m); un de segon vuitavat queda destinat a la cel·la oberta amb quatre finestrals en arc de mig punt, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; té dues motllures, una al seu dessota i l'altra per sobre. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana de carreus i pinacles de bola a cadascun dels vuit angles. La cel·la té els paraments de carreus ben escairats; els del primer cos són de maçoneria amb carreus a les cantoneres. Una escala d'acord amb el sistema català de volta, arrapada als murs i amb barana d'obra permet arribar al cor i a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle amb el nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 26'78 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14765
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-11-2006)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • GOLMÉS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2020
  Convertir a PDF