Inventari de Campanes

Parròquia de la Càtedra de Sant Pere - VILANOVA DE BELLPUIG (CATALUNYA)

(Referència: 6059)

Alçada del campanar 25.98
Descripció Altitud 290 metres.
Església moderna amb algunes restes gòtiques del segle XIV conservades en els murs del frontis i en els dos laterals fins a la meitat del temple; la resta, el transsepte, capçalera i voltes, és posterior al 1939 en ser reconstruïda després dels desastres de la guerra civil. Consta de tres naus de sis trams, un d'ells amb el cor i un altre que fa de transsepte; la nau central i el transsepte estan coberts amb voltes de llunetes, les laterals amb voltes bufades; estan capçades per sengles absis semicirculars prolongats un tram per l'interior. En el creuer s'hi aixeca una cúpula dins un cimbori amb tres finestres a cadascuna de les seves vuit cares. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de nervis rebaixada. Té un portal lateral gòtic tapiat; els murs laterals moderns són de maó vist; el del frontis de carreus ben escairats té el portal rectangular; damunt d'ell hi queda un frontó circular decorat amb un medalló amb les dues claus simbòliques dels poders de l'església i de sant Pere; un òcul calat i motllurat es troba a mitja alçada; tot ell queda coronat per un frontó triangular amb un pinyó circular al cim.
Dimensions: 33'40 x 7'00 x 11'10 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba al 13'16 metres; el transsepte en fa 23'62 x 7'10 x 10'90 i la cúpula té una alçada de 17.
Guarda un retaule gòtico-renaixentista de la Mare de Déu del Lliri de pintor anònim.
Campanar gòtic en la seva part baixa de planta quadrada (4'00 x 4'00 m) bastit amb murs de carreus escairats mig picats; un segon cos modern té els paraments de maó vist amb les cantoneres en relleu escàs de carreus de pedra clara. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada cara en les quals hi pengen dues campanes. Està coronat per un cornisa i una agulla piramidal recoberta de peces de ceràmica policroma; té una motllura sota la cel·la i un rellotge d'esfera a mitja alçada a la cara sud. Per l'interior hi puja fins a la cel·la una escala com la majoria de les que es troben a Catalunya en els últims dos segles, arrapada als murs, sobre voltes i amb un ull central.
Situació: adossat al centre de la façana lateral de migjorn en l'angle que hi fa amb el braç del transsepte per la banda de llevant.
Alçada: 25'98 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14883
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-12-2006)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • VILANOVA DE BELLPUIG: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF