Inventari de Campanes

Ermita de Sant Pere de Torrellano Baix - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6032)


Data de construcció Finals del segle XIX, restaurada en 1940
Descripció L'ermita té una espadanya a la part més elevada de la façana principal. Aquesta té una única finestra amb arc de mig punt. Als laterals hi ha uns aletons xicotets i està rematada per una cornisa amb forma circular al centre i una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. El de la campana és precari. La instal·lació de la campana és tradicional, amb una truja de fusta de perfil tradicional local i una palanca per tocar-la des de l'interior del temple de forma oscil·lada. Té un batall lligat.
Campanes Té una campana va ser fosa l'any 1867 per un campaner desconegut, possiblement vinculat amb la família Roses. Està dedicada a la Mare de Déu.
Tocs tradicionals de campanes Es tocava des de l'interior de l'ermita amb una cadena unida a la palanca que hi ha al braç de la truja de la campana.
Intervencions L'ermita actual sembla que es va construir al segle XIX i va ser objecte de diverses reformes a finals d'aquest segle i durant la dècada dels anys 40 del segle XX. La campana es va fondre en 1867.
Propostes Cal intervindre a la instal·lació de la campana. Aquesta és tradicional i s'ha de conservar i restaurar. La truja sols es podrà canviar per altra que imite fidelment a l'antiga, no obstant això es recomana conservar la que hi ha i restaurar-la. Caldria igualment no motoritzar la campana i limitar el seu ús al mig vol.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan (21-04-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (22-02-2020)
 • 4 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 07-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSanta Maria (1)18674553

 • ELX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF