Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - VILA-RODONA (CATALUNYA)

(Referència: 5930)


Alçada del campanar 50
Descripció Altitud: 259 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1793 i el 1797. Té planta de creu llatina amb cúpula dins un cimbori sobre el creuer. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que fa de transsepte; la central està coberta per voltes de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; les laterals ho estan per voltes d'aresta; la capçalera té un absis poligonal que inclou un presbiteri semicircular prolongat per un tram cobert amb una volta de llunetes; el transsepte té els braços acabats en forma poligonal de tres costats. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes; tres tribunes es troben sobre les naus laterals per banda; una imposta classicista recorre tota la nau major sota la volta; unes pilastres de capitell compost sota dels arcs torals reforcen els pilars que separen les naus.
El frontis queda dividit a mitja alçada en dues zones per una destacada cornisa motllurada; la zona baixa amb el portal rectangular està decorada amb quatre pilastres toscanes d'escàs relleu, dues que flanquegen el portal i dues més a les cantoneres, aquestes dobles, una a cada cara dels caires del cos central lleugerament més avançat. Al damunt i sota la cornisa està decorat amb un fris dòric. Entre ell i el portal hi ha una fornícula amb imatge.
La zona superior repeteix el mateix esquema però amb pilastres d'ordre jònic; al centre hi ha una finestra rectangular amb el marc filetejat escassament ressaltat. Al damunt, per coronament, un frontó triangular amb un òcul el·líptic al centre del timpà i una gran creu de pedra al cim.
Dimensions: 34'20 x 8'55 x 15'48 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus en fan 19'18 d'amplada total i la cúpula arriba als 21'60 metres d'alçada; el transsepte en fa 21'60 x 8'85 x 15'56.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'20 x 5'20 m) decorat al cim amb una motllura i amb un fris de denticles; un segon cos octagonal irregular acull la cel·la oberta amb vuit finestres d'arc apuntat, una a cada cara, amb un ampit que sobresurt i una motllura a l'arrencada dels arcs; les finestres són més amples o més estretes segons les dimensions dels costats. Aquest cos vuitavat està decorat amb diverses motllures; una a la seva base, després d'una zona amb el rellotge d'esfera una altra amb denticles al dessota i, per sobre de les finestres, la tercera que és filetejada. Més amunt s'hi troba una cornisa composta i el terrat amb balustrada; damunt d'ell s'aixeca una torrella vuitavada amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; per coronament té una nova cornisa i pinacles als angles i, com a coberta, una cúpula semiesfèrica amb un pinacle al cim. L'escala que puja fins a la cel·la és del model català, sobre voltes i arrapada als murs amb un ull central; és de rajol i marge de fusta; a partir de la cel·la segueix amunt en forma d'escala de cargol d'obra. El primer tram té 120 graons i el segon 70.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent, una mica retirat respecte d'ell.
Alçada: 50'00 metres; el senyor rector em va dir que en feia 52, però la meva mesura va senyalar-me que gairebé no arribava als cinquanta, mesura que accepto amb totes les reserves.
Esveltesa: 9,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2483
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  EL PORTAL NOULa Colla Vella fa campanya al campanar de Vila-rodona2013
  12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • VILA-RODONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF