Inventari de Campanes

Capella de la Sang - CASTELLÓ DE LA PLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5813)


Data de construcció 1953
Descripció La capella té dos campanars simètrics, situats en els laterals de la façana principal. Són de planta octogonal i el primer cos queda integrat dins del conjunt de l'edifici. L'exterior presenta un basament de pedra i rajola vista. El segon cos dels dos campanars presenta diverses finestres i s'alternen les que tenen arc de mig punt amb altres rectangulars amb un òcul sobre la primera finestra. El remat és de forma escalonada i recorda als remats bulbosos dels campanars barrocs dels Ports.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana està instal·lada en un dels xicotets campanars que hi ha en la façana principal del temple, dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu.
Campanes Té una campana, fosa en 1957 per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i adquirida per mitjà de la casa d'articles religiosos Roses de Castelló de la Plana. Està dedicada a l'advocació titular del temple.
Tocs actuals de campanes La campana volteja automàticament.
Intervencions El temple es va reconstruir després de la Guerra Civil (1936-1939), quan es va enderrocar l'antic. Les obres acabaren en 1953. La truja de ferro és de la campana és de Campanas Quintana, instal·lada entorn de la dècada dels 80 0 90 del segle XX. La campana es va mecanitzar entorn d'aquesta cronologia.
Propostes La instal·lació de la campana actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-06-2022)
  • 2 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 13-02-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campanar esquerreSantíssim Crist (1)ROSES ATZENETA19575074

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 74 Usuaris: 0