Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - MONTFERRI (CATALUNYA)

(Referència: 5808)


Alçada del campanar 32.59
Descripció Altitud: 229 metres.
Església bàsicament del XIV amb restes d'una anterior del segle XII. Consta d'una nau de tres trams amb una estructura de pedra formada per tres arcs torals apuntats de pedra picada d'època gòtica prolongats per unes semi-columnes monolítiques de pedra amb capitells mensuliformes; sostenen una volta de llunetes força posterior. La capçalera poligonal té cinc costats. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i en una volta de llunetes.
La façana neoclàssica és del 1789; està arrebossada i pintada de groc marronós; té el portal en arc rebaixat resseguit per motllures prolongades en els muntants, una fornícula amb imatge envoltada de decoració abarrocada està situada al seu damunt i una finestra rectangular es troba a sobre seu; una cornisa amb una curvatura convexa en posició molt horitzontal corona el frontis. Els murs laterals tenen paraments de paredat.
Dimensions: 17'46 x 6'60 x 8'17 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total arriba als 16 metres.
Campanar neoclàssic del 1797. El seu primer alt cos té planta gairebé quadrada (5'10 x 5'20 m); el segon és vuitavat; en ell s'hi ubica la cel·la que està oberta amb quatre finestres d'arc apuntat, una a cada cara alterna damunt fines impostes; per damunt hi ha una motllura i, per coronament, una cornisa motllurada i una alta torrella octagonal amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada costat altern i amb els caires recorreguts per contraforts sinuosos, triple cornisa amb pinacles als angles i cúpula un pèl apuntada de vuit sectors triangulars. Els seus murs tenen paraments de paredat amb carreus irregulars a les cantoneres; als cossos vuitavats els paraments estan arrebossats i pintats de blanc. Un rellotge d'esfera es troba a la cara llevantina al capdamunt del primer cos que queda separat dels superiors per un fina motllura.
S'hi puja per una escala sobre voltes des d'una porta exterior; està arrapada als murs i deixa un ull central tancat per envans. Té graons d'obra i, a partir del pis on s'ubica la maquinària del rellotge, es fa molt estreta; s'entra a la cel·la per una trapa avui tancada per una fusta que hi encaixa; amb ella es tracta d'evitar que entrin els coloms; per accedir a la torrella hi ha una escala de gat protegida per cercles i s'hi arriba per una trapa oberta a la volta.
Situació: adossat a l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 32'59 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2279
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-06-2010)
 • 8 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  DoloresROSES ATZENETA19564141
  PiaROSES ATZENETA195656104

 • MONTFERRI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF