Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Remei, església nova - MÓRA LA NOVA (CATALUNYA)

(Referència: 5758)


Alçada del campanar 28.63
Descripció Altitud: 30 metres.
Església aixecada cap el 1955 en trobar-se destruïda l'antiga a causa dels desastres de la guerra del 1936. Consta de tres naus capçades per un absis semicircular i separades per arcs formers de mig punt sobre columnes de capitell compost; la central de cinc trams està coberta per un sostre pla a base de cassetons; les laterals per voltes de llunetes. El cor als peus amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i en un pis sobre bigues.
El frontis té un portal rectangular amb un entaulament senzill, un frontó circular amb una imatge de la Mare de Déu i el Nen a la falda en pedra grisa al centre del timpà; al damunt hi ha obertes tres finestres d'arc de mig punt allargassades i amb gelosies; il·luminen el cor; per coronament hi té un frontó en fort relleu amb un petit òcul i una creu al timpà. Els seus murs estan arrebossats i pintats d'un blanc groguenc. Davant del portal hi ha un ampli replà amb unes grades disposades en tres bandes que donen accés a l'església.
Dimensions: 35'12 x 9'51x 13'52 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 18'80 metres.
Campanar merament funcional de parets nues, coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (5'33 x 5'00 m) i està dividit en dos cossos; el primer amb un portal rectangular a la base; el superior té una doble filera de tres finestrals d'arc de mig punt per banda amb motllures a sota cadascuna d'elles i a l'arrencada dels arcs; està coronat per una cornisa angular a cada banda i una teulada a quatre vessants. Al mur frontal, poc més avall de les finestres, hi ha l'esfera d'un rellotge i dues finestretes en arc de mig punt en dos nivells inferiors.
La cel·la es troba en el pis superior dels dos que es troben al capdamunt; tenen el pis d'obra sobre biguetes. S'entra al campanar per una porta oberta entrant al temple a l'esquerra; hi ha una escala que primer va al cor; té graons dignes de pedra artificial i puja sobre voltes amb una barana d'obra enguixada i passamà de fusta; deixa un ull central. A partir del cor es fa més estreta i amb graons de maó i marge de fusta; s'acaba en arribar al pis primer obert amb grans finestrals; per accedir al superior convertit en cel·la s'hi va per una escala metàl·lica amb barana; s'hi entra per una trapa oberta. La cel·la queda coberta per una volta bufada; hi pengen dues campanetes.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant, un xic endarrerit.
Alçada: 28'63 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11544
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2012)
 • 7 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  InmaculadaROSES ATZENETA195465199

 • MÓRA LA NOVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF