Inventari de Campanes

Capella episcopal del Santíssim Crist de l'Hospital - VILA-REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5754)


Data de construcció 1897, posible reforma entorn de 1954
Descripció L'espadanya està situada als peus del temple parroquial, entre aquest i l'antic edifici conventual. Està organitzada en dos nivells, el primer dels quals té dos finestres paral·leles i el segon una. Totes elles disposen d'arcs de mig punt. Té pocs elements arquitectònics, com ara unes franges a l'altura de la imposta dels arcs i dos pinacles al segon nivell. Està rematada per una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. Les tres campanes estan ubicades en ella i dotades amb truges de ferro. La de les dos grans és de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i la que té la més xicoteta és de la foneria Manclús. Les dos campanes grans estan mecanitzades amb motor de vol continu. La xicoteta tenia aquest mecanisme, però ha desaparegut i sols queda la corretja i la roda. Les tres disposen de batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La primera està dedicada a Santa Anna i va ser fosa l'any 1899. Les altres dos són de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, adquirides per mitjà de la casa Roses de Castelló (establiment d'articles religiosos però no foneria de campanes) l'any 1954. Estan dedicades a la Mare de Déu del Carme (la mitjana) i el Crist de l'Hospital (la gran).
Tocs actuals de campanes Les dos campanes grans es voltegen automàticament.
Intervencions L'edifici va ser reformat l'any 1897, moment en el qual sembla que es va construir l'espadanya. Possiblement es va reformar en 1954 quan l'edifici es va convertir en convent de monges. En aquest any la casa Roses de Castelló rebre l'encàrrec de dos campanes, que varen ser foses per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La foneria de Salvador Manclús va mecanitzar la campana xicoteta durant la dècada dels anys 80 del segle XX. Es possible que en aquesta data mecanitzaren també les altres dos campanes.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. Les campanes grans es podrien mecanitzar amb electromall monofàsic.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (21-07-2021)
  • 3 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 24-07-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaSanta Anna (1)18992711
    EspadanyaMare de Déu del Carme (2)ROSES ATZENETA19544241
    EspadanyaCrist del Hospital (3)ROSES ATZENETA19544975

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 68 Usuaris: 1 - servidor