Inventari de Campanes

Parròquia de l'Esperit Sant - FAGECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 574)Data de construcció XVIII-XIX, elevat a mitjans del segle XX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana de l'església parroquial i està rodejat per vivendes particulars i la mateixa església. És de planta rectangular i el seu aspecte actual és resultat de dos intervencions diferents. La primera correspon al primer cos, que quant a penes sobreïx del conjunt de l'església i vivendes. A un lateral trobem una esfera o mostra de rellotge. El segon cos té quatre finestres per a les campanes, una per cada costat i amb la del mur est tapiada. Està rematat per una coberta a quatre aigües amb una creu i veleta central.

La torre té una escala interior que permet accedir als diversos nivells. A meitat torre, aproximadament, està l'antiga sala de les campanes a la qual són visibles dos de les antigues finestres que tenen arcs de mig punt. Aquest nivell també trobem la caseta del rellotge, afegida a un dels laterals. L'escala arriba fins a la nova sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins la dècada dels anys 50 les campanes estaven instal·lades a la sala antiga, ocupant les respectives finestres. Disposaven de llargues cordes unides als batalls per repicar-les manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Bon estat, restaurat i decorat recentment (1998). L'estat de les campanes és bo i conserven la instal·lació tradicional amb algunes modificacions als ferratges i rodaments nous. Les truges estan pintades de roig i són antigues. Cada campana la té d'un perfil diferent i aquests perfils són semblants a altres documentats a la mateixa zona. Les tres estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. A més disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes, foses entre els anys 1894 i 1895. L'autoria d'aquestes be confirmada per les inscripcions de la campana major. De més xicoteta a més gran estan respectivament dedicades als Sants Joans, la Mare de Déu del Rosari i l'Esperit Sant.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes i voltejaven des de la mateixa sala de les campanes. La gran tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Les tres voltegen i repiquen automàticament. La gran interpreta tocs horaris.
Intervencions Tal com s'ha assenyalat, el campanar actual és resultat de dos fases constructives. La primera es pot datar entre els segles XVIII o XIX i correspondria al primer cos de la torre amb aspecte senzill i construït amb pedra. La segona fase correspon amb l'elevació del campanar per mitjà d'una nova sala de campanes. Un graffitii a la caseta del rellotge conté la data de 1957 i permet situar aquestes obres entorn d'aquesta data. Durant la dècada dels anys 90 del segle XX Manclús va mecanitzar les campanes amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes En cas d'intervencions futures en les campanes cal conservar les truges de fusta i restaurar-les si cal. Sols s'admetrà un canvi si aquestes no asseguren l'estabilitat del conjunt i les truges nova segueix fidelment el perfil de les substituïdes.
Notes Hi ha un joc de campanes antigues, restaurades per Manclús (nota de X. Martín)
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (15-02-2020)
 • 26 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-03-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSants Joans (1)ROSES E HIJOS, VICENTE 18944037
  Sala de les campanesRosari (2)ROSES E HIJOS, VICENTE 189562138
  Sala de les campanesEsperit Sant (3)ROSES E HIJOS, VICENTE 189582319

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de l'Esperit Sant - FAGECA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Manual

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Descripció Existeix maquinària mecànica de rellotge de BLASCO ROQUETAS, sense ús.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-09-2013
  1 Fotos

 • FAGECA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 05-07-2022
  Convertir a PDF