Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció - PUIGGRÒS (CATALUNYA)

(Referència: 5707)

Alçada del campanar 17.36
Descripció Altitud: 334 metres.
Església romànica refeta en aires neoclàssics al segle XVIII. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de llunetes damunt tres arcs torals de mig punt; una imposta classicitzant recorre tota la seva base; d'ella baixen pilastres toscanes d'escàs relleu en correspondència amb els arcs torals; està capçada per un absis poligonal de tres costats. El cor amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell recolzat en pilastres toscanes.
El frontis té un portal dovellat en arc de mig punt sobre senzilles impostes; està flanquejat per unes pilastres toscanes d'escàs relleu sobre pedestals adossades als muntants que sostenen un entaulament amb dos pinacles adossats al mur i una petita fornícula sense imatge; a mitja alçada hi ha un gran òcul atrompetat i, per coronament, una minsa cornisa angular amb tres pinacles amb bola, un a cada extrem i al cim de la zona central. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes.
Dimensions: 17'34 x 6'00 x 9'92 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total és de 12 metres.
Guarda dos retaules barrocs del segle XVIII, a la capella del Roser i a la de Sant Joan.
Campanar neoclàssic auster merament funcional. Té planta quadrada (3'85 x 4'00 m). La cel·la està oberta amb finestres d'arc dovellat de mig punt, una a cada cara amb una motllura a la seva base; hi pengen dues campanes mitjanes de nom masculí, Antoni i Roc. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada a quatre vents. Els seus murs, com la resta del temple, tenen paraments de carreus mitjans i ben escairats de pedra lleugerament marronosa.
Puja fins a la cel·la una escala de graons de pedra picada, ampla fins al cor, i des d'ell es fa de cargol dins d'un cilindre d'obra amb graons de maó i eix enguixat. En sortir a la cel·la l'escala té una senzilla barana metàl·lica. Les finestres de la cel·la estan tancades amb vidrieres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 17'36 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-14048
Estat actual Per evitar l'entrada d'ocells a la cel·la no han tingut millor idea que posar finestres de vidre darrere de les campanes, amb la qual cosa ni es poden tocar manualment ni, i sobre tot, formen un instrument musical. És sabut que el campanar, la seva forma, la ubicació de les campanes, la interconnexió sonora entre elles, formen un únic instrument. Amb el tancament de les finestres amb vidre, es trenca la comunicació sonora, i per tant la sonoritat del campanar i de les seves campanes. (Nota de Francesc LLOP i BAYO - 03-11-2015)
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-06-2013)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AJUNTAMENT DE PUIGGRÒS I ALTRES1r Festival de Repic de Campanes de les Garrigues2013
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-11-2015


 • PUIGGRÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF