Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep de Tossalnou - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5703)


Data de construcció Segle XVII, reformat al XX
Descripció L'església té un senzill campanar, de planta quadrada i tres cossos. Els dos primers presenten una franja que els separa, mentre que el segon té quatre finestres amb arc de mig punt emmarcades. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. Al terrat hi ha una creu amb penell i la imatge de Sant Josep.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2010 la única campana existent estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Campanes Sembla que abans de la Guerra Civil tenia un conjunt de 2-3 campanes. Actualment hi ha dos. La més xicoteta està dedicada a Sant Josep i va ser fosa l'any 2010 als tallers de la foneria Portilla de Gajano (Cantàbria). La major és la Maria i la va fondre en 1950 Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Tocs actuals de campanes Les campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 del segle passat la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar la campana, canviant ja truja anterior per altra de ferro i dotant-la amb mecanismes per al toc automàtic. L'any 2010 Electrorecamp la va baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. També es va canviar el batall i renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. Al mateix temps es va fondre una campana nova que va ser instal·lada per la mateixa empresa.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació del campanar i les campanes] (11-11-2016)
 • Rogle, roda de campanes
  Té un rogle, situat a l'interior del temple parroquial i de senzilla factura. Aquest té una estructura de fusta i campanetes de diverses dimensions.

   

  7 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 06-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSant Josep (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20105596
  Sala de les campanesMaria (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA195072208

 • RAFELGUARAF: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2021
  Convertir a PDF