Inventari de Campanes

Museu de la Festa - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5681)


Descripció La festa de la Mare de Déu de la Salut, que cada 7 i 8 de setembre fa d'Algemesí un escenari únic i irrepetible, és el motiu al voltant del qual s'articula la primera expocició permanent del Museu Valencià de la Festa, ubicat a les dependències de l'antic Convent de Sant Vicent Ferrer; edifici alçat pels frares dominicans arran de la seua fundació el 1590. Aquesta expocició serà complementada posteriorment amb una segona que prendrà com a espai documental la totalitat del territori valencià, fent d'Algemesí i del Museu punt de referència, divulgació i estudi de totes les tradicions festives valencianes.

Si la festa d'Algemesí és indestriable de la seua personalitat, oferir un espai on aquesta s'explique i es recorde és una cosa d'obligat compliment, un espai que recree un ambient i que trasmetrà unes emocions. Un espai que mostre l'empeny, la precisió, el colorit i la solemnitat de cadascun dels balls de la Processó de la Mare de Déu de la Salut, de la Muixeranga, Bastonets, Arquets, Carxofa, Pastoretes, Llauradores, i Tornejats, dels Misteris i Martiris, Personatges Bíblics, etc., tot aquest continu de sensacions que durant els màgics dies de setembre, viuen tant els algemesinencs com tots aquells que any rere any s'acosten al poble per a sentir aquesta, que és la nostra festa i la de tots.

Història, música, indumentària, costums, anècdotes, gastronomia festera, objectes i documents etc., presentats de manera directa i didàctica seran el punt referenial a partir del qual es presentaran tots els espais expositius. El museu és a més seu física de L'inventari General de les Festes Valencianes desenvolupat pel departament de sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València-Estudi General.

El Museu, subseu de la XARXA DE MUSEUS de la Diputació de València cerca consolidar-se com un important centre d'investigació sobre
LA FESTA, on romandran arxivats e informatitzats, per a consulta publica, en suport fotogràfic sonor i audiovisual els aspectes més rellevants de les celebracions festives valencianes. A més es tindrà especial cura amb l'educacio i l'oci, articulant ofertes temporals de caràcter didàctic com tallers i quaderns per al públic en edat escolar, mostres, expocicions temporals, concerts, teatre i exhibicions d'elements festius. http://www.museuvalenciadelafesta.com/ (20-05-2013)
Campanes El convent fou desamortitzat en el segle XIX i les campanes passaren a la Diputació, al menys la campana major de l'antiga Beneficència, ara centre cultural, que demana la benedicció de Sant Vicent "per aquest convent d'Algemesí".
4 Fotos
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 20-05-2013


 • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2017)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2017
  Convertir a PDF