Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - ALFARA DEL PATRIARCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 56)


Data de construcció 1667 aproximadament
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada, té dos cossos i està construït amb rajola. Al primer cos hi ha una porta, a nivell del carrer, per accedir des de l'exterior del temple al campanar i tres finestres per il·luminar l'escala interior de la torre. Una cornisa separa aquest cos del segon. El segon té quatre finestres amb arc de mig punt per a les campanes i a l'exterior dues pilastres toscanes que emmarquen les finestres i serveixen de base per a una segona cornisa. Damunt d'aquesta hi ha una balustrada amb quatre pinacles. El campanar té una escala interior que arriba fins a la sala de les campanes, poc abans d'aquest nivell trobem una habitació amb la maquinària del rellotge.
Protecció Bé de rellevància local (Identificador 46.13.025-001). El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Hi ha diversos grafits en el campanar, alguns difícils d'identificar, entre altres coses per estar repetidament encalat. Així sembla que posa "I72I" front a una de les finestres de l'escala.
També hi ha noms manuscrits en la porta de fusta del rellotge.
En la sala del rellotge hi ha un grafit "NO TOCAR / EL / RELOJ"
Estat original Abans de la mecanització dels anys 70 les campanes disposaven de truges de fusta de perfil tradicional valencià i com a mínim dos d'elles tenien una llarga corda unida al batall per repicar des dels peus del campanar. La campana xicoteta estava un poc més alta del que està actualment perquè compartia finestra amb una campaneta gòtica. El rellotge funcionava.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge està al seu lloc original, però no funciona. La campana gran i la xicoteta estan restaurades i han recuperat part de les truges de fusta originals. La resta de peces de les truges es feren noves. Aquestes campanes i la mitjana ja disposen d'electromalls monofàsics i motors d'impuls. La campana de Sant Bertomeu i la de Sant Joan de Ribera tenen truges de ferro i aquesta última és l'única del conjunt que encara disposa dels mecanismes de toc dels anys 70 (motor de vol continu i electromall trifàsic). Totes elles tenen batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes El campanar té un conjunt de quatre campanes, corresponents amb el conjunt fos l'any 1939. Estan dedicades a diverses advocacions de devoció del poble: Santa Bàrbera, Sant Joan de Ribera, Sant Bertomeu i la Mare de Déu. Per altra banda té una important campana gòtica, segurament d'origen civil. A la sagristia de l'església es guarda la campaneta d'eixida a missa, datada de l'any 1819.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven (com a mínim dos des de baix del campanar) per a diverses senyals diàries i altres tocs, es tocaven algunes al mig vol com a part del toc de difunts i voltejaven manualment des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les cuatre campanes voltegen i repiquen automàticament. La campaneta d'eixir a missa conserva els usos tradicionals.
Intervencions El campanar estava construint-se durant la segona meitat del segle XVII, concretament l'any 1667 (http://beatriunavarro.blogspot.com/2018/05/lesglesia-de-sant-bertomeu-dalfara-del.html). La vinculació del poble amb el Real Col·legi Seminari del Corpus Christi de València es fa evident en el model que inspira el campanar d'Alfara, ja que és molt semblant al del col·legi.

Les campanes antigues segurament es varen perdre durant la Guerra Civil (1936-1939). Per aquest motiu durant l'any 1939 encarregaren a la foneria Hermanos Roses de Silla la fosa del nou conjunt de quatre campanes. Durant la dècada dels anys 70 aquestes quatre campanes es mecanitzaren. Els treballs fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València varen consistir en el canvi de les truges de fusta per altres de ferro. Es motoritzaren les quatre campanes amb motor de vol continu, electromall trifàsic i sistemes de mig vol.

L'any 2010 Cronometria Industrial restaura la campana gran i la xicoteta. Les dos es baixaren del campanar i es netejaren per dins i per fora. Part de les truges de fusta antigues es recuperaren i restauraren, la resta de peces es feren noves. La motorització d'aquestes dos campanes també es va renovar (a més del motor de la campana de Sant Bertomeu). A més es va baixar la campana gòtica a l'espera d'una futura restauració.
Propostes Les dos campanes que encara conserven les truges de ferro deuen ser restaurades. Cal reposar les truges de fusta de perfil tradicional local i en el cas de la que encara conserva els mecanismes dels anys 70, aquests s'han de canviar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (04-01-2001)
  • LLOP i BAYO, Francesc (12-06-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (19-09-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    Hi ha un rotgle en la sagristia

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    SANCHO, Agustín - PresbíteroTradicións1955
    LLOP i BAYO, FrancescCol·locació d'una reixa al campanar per evitar accidents - Alfara del Patriarca1988
    LLOP i BAYO, FrancescCol·locació d'una reixa al campanar per evitar accidents - Alfara del Patriarca (2)1988
    LLOP i BAYO, FrancescProtecció i restauració d'una campana gòtica - Alfara del Patriarca1988
    F. M. P.Un sonido antiguo y nuevo1995
    MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi y PASTOR, SergiCampanas de Alfara del Patriarca1998
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20092009
    MONTANER, RafelPor quién no doblan las campanas2009
    CERDÀ, PacoToque de atención de los campanarios2014
    LLOP i BAYO, FrancescMare de Déu trobades2015
    CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, INVESTIGACIÓ, CULTURA I ESPORTIncoació expedient bé moble d'interès cultural a favor de 70 campanes gòtiques2018
    SARRIÓ ANDRÉS, Pau M.Les veus més antigues de l'Horta, Bé d'Interés Cultural2019

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    ALBALAT, JOSÉ MANUELCol·locació campanes restaurades 04-03-201003:16
    31 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 18-01-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    SagristiaCampaneta d'eixida a missa1819215
    Sala de campanesCampaneta de senyals (0)15383832
    Sala de les campanesSanta Bàrbera (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)193963145
    Sala de les campanesBeat Joan de Ribera (3)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193973225
    Sala de les campanesSant Bertomeu (4)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193985356
    Sala de les campanesMaria, la gran (5)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193995496

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Descripció Magnífic rellotge mecànic, de corda manual, en desús, substituït per un ordinador BODET.
    És una pèrdua lamentable, ja que es tracta d'un mecanisme poc habitual, que hauria de seguir en funcionament.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-06-2023
    7 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorBODET
    Empresa de mantenimentALBALAT, JOSÉ MANUEL
    Data de construcció 2000
    Descripció Ordinador BODET BTE6.
    Les mostres o esferes han sigut substituïdes en 2000 i porten la següent epigrafia: "TEMPUS FUGIT / A. D. M. M." que hauríen d'haver escrit "TEMPUS FUGIT / ANNO DOMINI MM" i que es pot traduir com "EL TEMPS S'ESCAPA - ANY DEL SENYOR 2000". Les xifres de la mostra estan en numeració romana.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 18-01-2021
    4 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALFARA DEL PATRIARCA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 40 Visitants: 40 Usuaris: 0