Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Francesc d´Assís - BALONES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 559)Data de construcció XVIII-XIX
Descripció El campanar està situat al costat de la façana principal de l'església i està un poc avançat a aquesta. És de planta quadrada i té dos cossos, tots els amb els mínims elements arquitectònics i pocs ornamentals. El primer cos està format per un basament i dos nivells damunt separats per una motllura. A un dels laterals hi ha unes diminutes finestres i una mostra del rellotge. El segon cos té tres finestres amb arc de mig punt, una per cada lateral a excepció de la finestra est que està tapiada. El terrat de la torre està delimitada per una balustrada amb pinacles als cantons i una creu amb penella.

La torre presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala del rellotge. Aquesta es situa baix de la sala de les campanes i per arribar fins aquest espai hi ha un tram d'escala de caragol. A un lateral de la sala hi ha una escala de mà per accedir fins al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local, que presentava algunes diferències respecte del model tradicional valencià i que es va poder documentar l'any 1998 a alguna de les campanes (com la més xicoteta). Les tres tenien llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1998 l'estat de conservació del campanar era regular. La maquinària del rellotge estava en funcionament i accionava els tocs horaris amb la gran. Aquesta ja tenia una truja de ferro de la foneria Manclús model nou però com la resta de campanes no estava mecanitzada. La mitjana tenia una truja de fusta i la xicoteta presentava la instal·lació tradicional amb una truja de perfil tradicional local.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està restaurat i pintat de blanc a l'exterior. La maquinària del rellotge funciona però ja no toca les hores. Les tres campanes estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. La mitjana té la mateixa truja documentada l'any 1998 i aquesta està restaurada. La xicoteta té una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i per tant diferent de l'antiga, que es devia d'haver restaurat o substituït per altra idèntica.
Campanes El campanar conté una important campana del XVII, fosa per un fonedor de cognom Casanova i fosa en 1643. La mitjana porta de nom "la Moltona" per les donants i es va fondre en 1961 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La gran va ser fosa per Vicente Domingo Rosas en 1884, el mateix any que aquest campaner va fondre altres dos per a la parròquia de Gorga. Està dedicada a Sant Francesc d'Assís.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes es repicaven manualment des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls i voltejaven des de la sala de les campanes. La gran interpretava tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Els vols i repics són automàtics. La gran toca les hores.
Intervencions La construcció de la parròquia es situa als segles XVIII-XIX i el campanar es devia construir al mateix temps que aquesta. A ell es va instal·lar una antiga campana del segle XVIII. L'any 1884 es va fondre la campana gran i en 1961 la mitjana. Posteriorment a l'any 1998 restauraren la torre i la pintaren de blanc. A més Industrias Manclús va mecanitzar les campanes amb motor d'impuls i electormalls monofàsics. La truja de la mitjana es va restaurar i la de la més xicoteta es canvià per altra nova sense relació amb el perfil tradicional.
Propostes Cal restaurar la campana gran. Aquesta s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local que podria seguir el model de la que tenía en 1998 la xicoteta
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació del campanar i les campanes.] (16-02-2020)
 • Rogle, roda de campanes
  Està situat a un lateral del presbiteri. Segurament es va adquirir durant la dècada dels anys 40 del segle XX.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  SELLÉS, P.En busca de campaneros 2021
  9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 23-03-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSanta Bàrbera (1)CASANOVA16435386
  Sala de les campanesLa Moltona (2)ROSES ATZENETA196174235
  Sala de les campanesSant Francesc d'Asís (3)ROSAS, VICENTE DOMINGO188494481

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Francesc d´Assís - BALONES (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent En marxa Manual

  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Descripció Existeix maquinària mecànica de rellotge en ús. Aquesta possiblement es va adquirir als anys 50 0 60 als tallers de Manufacturas Blasco de Roquetas (Tarragona). Està situada just baix de la sala de les campanes i acciona les agulles de la mostra del rellotge. Es conserven les transmissions per tocar le hores però ha desaparegut la maça exterior que colpejava la campana gran.
  Actualització 23-03-2020
  10 Fotos

 • BALONES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2022
  Convertir a PDF