Inventari de Campanes

Església de Santa Anna de Claret - SANTPEDOR (CATALUNYA)

(Referència: 5555)

Descripció Santa Anna de Claret és una ermita –segons uns- o santuari –en opinió d’altres- situat a uns 2 km al sud-est de la Vila de Santpedor (Bages) al nucli de Claret, al peu de la carretera que uneix Santpedor amb Navarcles. Al llogarret hi ha dues esglésies:la de Santa Maria i la de Santa Anna, l’una al costat de l’altra. Santa Maria de Claret és una església romànica, construïda al segle XII, amb una sola nau i un absis semicircular, i una torre campanar (del segle XIV segons alguns, o del XII, segons altres.[1] que a la vegada és torre de defensa amb espitlleres. Fou parròquia fins al segle XIX.
En canvi, l'Església de Santa Anna és una construcció iniciada el 1762 i acabada el 1769. Substitueix l’església preexistent, que havia estat dedicada a Sant Salvador.[2] i que es trobava dins del terme de Sant Fruitós de Bages, llindant, però, amb el de Santpedor. L’any 1929 fou restaurada i se li va afegir un campanar.
Al seu interior s’hi conserva una imatge de Santa Anna, una talla romànica, probablement del segle XIII.[3] L’any 1507 Santa Anna fou proclamada patrona de Santpedor en acció de gràcies pel fet que la pesta bubònica hagués passat per la vila sense causar cap mort.[4] Posteriorment se li ha atribuït que la vila no fos atacada ni en la Guerra de Successió ni en la del Francès.
Prop de les esglésies hi ha una zona de picnic i un parc infantil, tot envoltat de velles alzines, configurant, tot plegat, un indret agradable i ben comunicat. S’hi celebren diversos aplecs. El més concorregut dels quals és el del dia de Santa Anna que es considera com la festa Major d’Estiu de la Vila.
Santa Anna ha donat nom als polígons industrials (Santa Anna I i Santa Anna II) que reuneixen un nombre considerable d’indústries. VIQUIPÈDIA (20-11-2014)
1 Foto
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 20-11-2014


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANTPEDOR: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 52 Visitants: 52 Usuaris: 0