Inventari de Campanes

Església de Sant Pere de Llessui - SORT (CATALUNYA)

(Referència: 5501)

Alçada del campanar 28.35
Descripció Altitud: 1407 metres.
Església del segle XI; se'n conserva part de l'absis semicircular romànic de petits carreus allargassats i ben escairats disposats en filades regulars. Avui està mig aterrada (amenaçava d'esfondrar-se, deien) i les funcions parroquials tenen lloc a la capella de Sant Julià de la Torre, del mateix poble, que té un campanar d'espadanya de dos ulls.
La llargada de l'antiga nau, des de la porta d'arc dovellat de mig punt que es conserva sota del campanar fins al fons de l'absis, és de 23 metres.
Campanar de base romànica amb el cos superior d'època tardana, potser al segle XVI quan l'església va sofrir algunes modificacions. Té planta gairebé quadrada (5'25 x 5'64 m); està coronat per una cornisa destacada i una agulla piramidal de petites lloses ben tallades de pissarra negra; la base és quadrada i l'agulla vuitavada; fa inflexió en el punt d'unió amb la base.
L'antic portal en arc de mig punt de l'església es conserva en els baixos del campanar que tenia un pas inferior en volta de canó apuntat, a manera de porxo; la torre està dividia en tres pisos amb obertures allargassades en arc de punt rodó, una a cada cara, més amples a mesura que agafa alçada; a la de la cel·la hi pengen algunes campanes; la part baixa, que arriba fins on es trobava la teulada de l'església, mostra un parament de petits carreus ben escairats i alineats; els pisos superiors tenen paraments de pedra vista a base de lloses mig carreuades; la pedra té un to marronós.
Situació: sobre el frontis encarat a ponent de tal manera que la seva base seria com un porxo davant el portal del temple.
Alçada: 28'35 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25643
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2005)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-01-2016


 • SORT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF