Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Nicolau - BELLPUIG (CATALUNYA)

(Referència: 5498)

Alçada del campanar 41.71
Descripció Altitud: 308 metres.
Església del segle XVI aixecada entre el 1571 i el 1591 en gòtic tardà. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta de creueria estrellada i de dos passadissos de comunicació de les diverses capelles laterals; les voltes descansen en arcs torals i formers de mig punt; la capçalera recta inclou el presbiteri poligonal en formar raconeres sobre trompes. El cor descansa en una volta de nervis i en un arc carpanell sustentat en robustes columnes decorades amb capitells a base de grotescos; estan adossades als murs laterals.
El frontis té una portalada renaixentista amb el portal en arc de mig punt motllurat damunt fines impostes; està flanquejat per dues columnes corínties exemptes de fust estriat sobre pedestals adossats al mur; sustenten un entaulament filetejat i una fornícula amb imatge coronada per un petit frontó triangular sobre del qual s'obre una rosassa motllurada i calada; al capdamunt, limitat per una minsa cornisa horitzontal, hi figura una espadanya d'un ull sense campana. Els seus murs són de carreus grans ben escairats i disposats en filades regulars. Davant del frontis s'estén una àmplia i llarga escalinata d'accés des del nivell inferior dels carrers que circumden el temple.
Dimensions: 33'00 x 12'00 x 15'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Arquitectes: mestres de cases Tomàs Gener de Cervera i el seu nebot Melcior Gener.
Guarda el mausoleu del capità català de la marina militar Ramon Folc de Cardona; és de marbre blanc de Carrara fet el 1522-25 a Itàlia per l'escultor renaixentista Giovanni Merliano de Nola (1488-1558), obra tan notable que es considera com el treball escultòric del seu estil de més categoria artística conservat a Catalunya.
Campanar gòtic coetani del temple. Té planta hexagonal de 4'05 metres de costat (perímetre: 24'30 m) amb un sòcol atalussat; dues simples motllures el divideixen en tres zones; la superior constitueix la cel·la amb campanes que pengen de sis finestrals d'arc apuntat amb barana de carreus; està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb mur de carreus; a sobre del terrat hi ha una torrella de planta quadrada amb quatre finestres i teuladeta piramidal. Els seus murs tenen diverses espitlleres i finestretes rectangulars obertes als diversos pisos i una torre adossada en l'angle format per la capçalera i el campanar, torre que arriba fins a la meitat de la seva alçada; tenen paraments de carreus petits ben escairats i disposats en filades uniformes; el del sòcol mostra carreus matussers
Situació: adossat al centre de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 41'71 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-29720
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-07-2004)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  MIRÓ i BALDRICH, RamonCampaners i tocs de campana a Bellpuig2008
  15 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  CampanaROSES SOLER, JUAN BAUTISTA195284358

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Nicolau - BELLPUIG (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)

  Desaparegut Parat Manual

  Actualització 30-07-2017

 • BELLPUIG: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2020
  Convertir a PDF