Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia d'Erill la Vall - LA VALL DE BOÍ (CATALUNYA)

(Referència: 5443)


Descripció Altitud: 1255 metres. Municipi de la Vall de Boí
Església del segle XI acabada al XII. Consta d'una nau coberta amb un embigat de fusta de doble vessant sobre encavallades; està capçada per tres absis semicirculars en creu (el central reproduït el 1997 de l'original que s'havia enderrocat), els laterals més petits que el central; tots tres amb paraments de carreus matussers, irregulars i disposats en filades uniformes. Un porxo orientat a tramuntana està format per quatre arcs de punt rodó ben dovellats que descansen en una senzilla imposta i tres robustes columnes de carreus ben escairats; està cobert per la mateixa teulada prolongada de la nau; al seu dessota s'obre el portal dovellat en arc de mig punt i situat al centre del mur nord. Un cor elevat es troba sobre un embigat horitzontal als peus de la nau.
Dimensions: 22'55 x 4'70 x 7'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les dues absidioles fa 8'75 metres.
Guarda una reproducció (l'original es troba repartit entre els museus de Vic i de Barcelona) d'un davallament del segle XII format per diverses talles de mides gairebé naturals; una talla barroca de la patrona; una imatge de la Mare de Déu del Roser del segle XVII; dos retaules del XVII, un d'ells dedicat a Sant Miquel; unes monedes i fragments de ceràmica romana del segle I dC; una pica baptismal, desenterrada recentment (2005), feta amb obra (únic cas conegut a Catalunya) amb restes, al seu interior, de vasos i plats de ceràmica antics (segle XVIII ?) segurament per a funcions litúrgiques.
Campanar romànic coetani del temple de planta rectangular (4'20 x 3'70 m) dividit en sis pisos amb finestres a cada cara d'arc de mig punt geminades (menys la del pis inferior, única i d'una sola obertura); decoració a base d'arcs cecs i frisos de dents de serra que separen externament els pisos; els caires estan ressaltats a manera de lesenes cantoneres. Està coronat per una cornisa destacada i una teulada piramidal amb inflexió a la base; queda recoberta amb lloses de pissarra. Els seus murs són de carreus petits, regulars i ben escairats disposats en filades uniformes. Pel seu interior hi puja una escala de cargol metàl·lica fins a mitja alçada i després segueix però de fusta. És el campanar més esvelt de la vall juntament amb el de Sant Climent de Taüll.
Situació: adossat al mur nord fent angle al nord-est immediat a l'absis lateral de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 24'80 metres.
Esveltesa: 5,9
Protecció Patrimoni Mundial - Esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí - UNESCO (2000)
Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Declaració: 03/06/1931
Identificador: BCIN: 64-MH (IPA: 68)
BIC: RI-51-0001299
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2005)
 • 11 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 30-12-2014


 • LA VALL DE BOÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 31-10-2020
  Convertir a PDF