Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - TORREDEMBARRA (CATALUNYA)

(Referència: 5216)


Alçada del campanar 37.08
Descripció Altitud: 15 metres.
Església aixecada al 1454 amb ampliacions dels segles següents (XVI, XVII i XVIII) essent, avui dia, d'aparença neoclàssica pròpia del segle XVIII. Consta d'una nau amb dos passadissos laterals oberts entre les capelles, transsepte, cúpula sobre petxines i de quatre arcs de mig punt dins d'un cimbori octagonal amb pinacle al cim i dos òculs a cada cara amb marcs decorats amb elements abarrocats. La nau de cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte, està coberta per una volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt i capçada per un presbiteri semicircular allargat amb un tram cobert per una volta de llunetes; queda inclòs en un absis poligonal de cinc costats. El cor descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes; està prolongat per tres tribunes laterals per banda sobre els passadissos; en un tram, la tribuna està ocupada per l'orgue.
El mur del frontis està arrebossat i pintat amb simulació de carreus: hi té un portal classicitzant rectangular amb semi-columnes corínties sobre pedestals a banda i banda adossades als muntants, entaulament i frontó triangular amb petits pinacles adossats al mur situats a cadascun dels tres angles; una rosassa motllurada i atrompetada està situada a mitja alçada i, per coronament, una senzilla cornisa angular. Un altre portal de característiques classicitzants es troba al mur lateral de ponent.
Dimensions: 39'00 x 9'27 x 15'31 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 17'08 metres; la cúpula arriba als 23'10 i l'ample transsepte en mesura, respectivament, 17'16 x 10'08 x 15'11.
Arquitecte: mestre de cases Bernat Cassany (1558) de Tarragona.
Guarda en un altar un quadre del segle XVI amb la figura de santa Rosalía; en té altres de barrocs (santa Anna, Mare de Déu de la Mercè) i un del segle XIX dedicat a la Puríssima; l'orgue barroc és del 1705.
Campanar barroc aixecat entre el 1558 i el 1763. Té un primer alt cos de planta rectangular (5'86 x 5'00 m); en el segon octagonal s'hi ubica la cel·la; està coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada; al damunt d'ell s'aixeca una torrella vuitavada amb contraforts als caires decorats amb volutes i oberta amb finestrals d'arc de mig punt en cares alternes; en les altres hi figuren uns petits òculs a la part alta; per coronament hi destaca una cornisa, un baix tambor i una agulla piramidal amb un pinacle al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa en tots els cossos; en el segon d'ells, separat del primer per una motllura amb pinacles de bola als angles, els caires estan ressaltats per fines pilastres cantoneres coronades per una motllura sota mateix de la cornisa; una altra es troba sota els finestrals. La cel·la té finestres d'arc de mig punt en cares alternes; hi pengen campanes; estan decorades amb marcs motllurats i amb petxines. L'esfera d'un rellotge es troba a la part alta del primer cos en les cares del frontis i de ponent. Per arribar a la cel·la s'hi puja per una escala molt digna d'estil català, fins al cor; des d'allí, per una altra de maons arrapada al mur, sobre voltes i amb un ull d'escala tancat per un cos prismàtic d'obra, s'accedeix a la torrella.
Situació: d'amunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a migjorn.
Alçada: 37'08 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-12604
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-05-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
  • MARTÍNEZ CASANELLES, Jesús [El món de les CAMPANES a la demarcació de Tarragona.] (2020)
  • Matraca
    El "tenebrari" ha sigut restaurat en 2012 per Galdric SANTANA ROMA, i substituït per una rèplica en el campanar, per als tocs de Setmana Santa.
    El projecte de reproducció i de restauració s'ha encarregat a un especialista en la construcció d'instruments musicals històrics, Galdric Santana. Segons el seu projecte, la matraca original és possiblement una còpia feta a principis del segle XX, a partir d'una altra anterior que es devia necessitar substituir o bé inspirada en un model veí. De fet, a l'inventari de l'església parroquial fet per Mn. Joaquim Boronat l'any 1925, consta citada la matraca amb el nom de tenebrari (que era l'usat a Catalunya per designar aquest instrument).

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    NOTÍCIES DE TORREDEMBARRABenedicció de les dues noves campanes2005
    AJUNTAMENT TORREDEMBARRAL'Església de Sant Pere Apòstol recupera la matraca del campanar2012
    20 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 27-06-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesBatejos (1)PALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA18945386
    Cel·la de campanesConcepció, Josefa i Rosalia (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194563145
    Cel·la de campanesSant Adrià (3)BARBERÍ200572216
    Cel·la de campanesSanta Rosalia (4)BARBERÍ200582319

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • TORREDEMBARRA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0