Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - CREIXELL (CATALUNYA)

(Referència: 5185)


Alçada del campanar 41.9
Descripció Altitud: 48 metres.
Església aixecada el 1559 en estil gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor; queda coberta amb voltes de creueria sobre arcs torals apuntats que descansen en pilastres toscanes adossades als murs. El cor amb barana de balustres de fusta molt treballats descansa en un arc carpanell i una volta de creueria. Té una cripta del 1663 oberta en el lateral dret. El frontis té un portal renaixentista amb data a la fornícula del 1622; el seu mur és de maçoneria matussera amb el morter molt visible i amb un sòcol de carreus; el portal en arc de mig punt motllurat sobre impostes està flanquejat per columnes dòriques sobre pedestals adossades als muntants que sostenen un entaulament amb l'arquitrau decorat amb tríglifs i palmetes; damunt la cornisa hi ha una fornícula amb imatge amb decoració de volutes a l'entorn, un òcul atrompetat al damunt i dos finestrals d'arc de mig punt sota de la cornisa motllurada que fa una curvatura convexa al centre i lleugerament còncava als laterals.
Dimensions: 20'41 x 6'79 x 8'83 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada indicada val fins al presbiteri; darrere d'ell i hi ha la sagristia i una sala de juntes amb una profunditat de 6'29 metres que fa arribar als 26'70 si comptem tota la llargada de la fàbrica del temple; l'amplada total, comptada des del fons de les capelles laterals, arriba als 11'18 metres.
Campanar neoclàssic aixecat entre el 1771 i el 1773. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'70 x 5'60 m); el segon és octagonal amb una esfera horària al costat de migdia; en ell s'hi ubica la cel·la amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi penja alguna campana. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana metàl·lica alternada amb murs d'obra; al seu damunt s'hi aixeca una agulla molt aguda de quatre cares, modernista (1917), de nou metres d'alçada, de formigó, segons traça de l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, amb obertures a base d'arcs parabòlics, una a cada cara i, als angles, unes estàtues altes de tres metres sobre pedestals com una mena de contraforts; representen sant Domènec, sant Francesc d'Assís, sant Lluís de França i sant Joan de Malta; per coronament té un penell traçat pel mateix Jujol amb un lleó i una creu. Els seus murs són de paredat amb carreus a cantoneres de pedra rogenca.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 41'90 metres.
Esveltesa: 7,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12241
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-10-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  BERTRAN, Rosa M.El campanar de Creixell2012
  FUNDACIÓN PRIVADA CAMPANARIO DE JUJOLPeligra el Campanario de Jujol en Creixell2012
  PEDREROL, MariaCampanario solidario on line2012
  13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • CREIXELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF