Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Francesc d'Assís de La Marina - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5165)


Data de construcció 1897-1898, reformat als anys 40 del segle XX.
Descripció El campanar forma part de la façana principal de l'església i està a la part superior d'un dels laterals. Sols ressalta l'últim cos, el de les campanes. Aquest és de planta quadrada i té dos finestres per a les campanes amb arc de mig punt. La resta de murs no tenen cap obertura. La sala té una coberta de caràcter popular amb unes bigues de fusta que sustenten una estructura de canyís. La torre està rematada per una balustrada emmerletada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les dos campanes que té estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes. Conserven la instal·lació tradicional amb truges de fusta de perfil tradicional i amb restes de pintura blava. Actualment tant les truges com els ferratges estan pintats de color gris. La gran té batall lligat i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar. El batall de la xicoteta és pessigat.
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta podria tractar-se d'una campana privada, ubicada a un oratori particular, donada posteriorment a la parròquia. No té data de fosa i es podria datar entre finals del segle XVI i principis del XVIII. La gran, dedicada a Sant Francesc, es va fondre l'any 1948 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols la campana gran es repicava des dels peus del campanar per mitjà de la corda unida al batall. Les dos campanes es voltejaven manualment.
Tocs actuals de campanes La campana gran es continua repicant de forma manual amb la corda.
Intervencions L'església es va construir entre els anys 1897 i 1898. La torre té un marcat caràcter popular i aspecte senzill. Fa servir tècniques pròpies de l'arquitectura popular, com la coberta de la sala de les campanes amb bigues de fusta i canyís. L'any 1948 es va fondre una campana, mentre que la més xicoteta va ser donada, possiblement entorn d'aquesta data. Com no es mecanitzaren durant la segona meitat del segle XX conserven les dos la instal·lació tradicional.
Propostes La instal·lació de les campanes és original i per tant es deu conservar i restaurar. Les truges de fusta deuen ser restaurades, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar les truges (per l'estat de conservació) es pot canviar per altres noves de perfil semblant a les antigue. Les campanes poden conservar el toc manual o es poden mecanitzar, dotant-les exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment els batall es poden canviar per altres lligats i reforçats amb un cable de seguretat.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (21-04-2017)
  • 7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 08-09-2018

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesAve María (1)1650ca3219
    Sala de les campanesSant Francesc d'Assís (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194864150

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ELX: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0