Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Roc de Benialí - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 512)



Data de construcció Mitjans dels segle XX
Descripció La torre és de planta lleugerament rectangular i té tres cossos. Està situat als peus del temple parroquial. Els dos primers cossos tenen el mur enlluït i als cantons i arcs es disposen unes rajoles que simulen els carreus de pedra. El segon cos té quatre finestres amb arc de mig punt i el tercer presenta el remat habitual dels campanars barrocs valencians però amb unes formes lleugerament més abstractes. Té dos altures amb arcs de mig punt i a la primera hi ha uns arcs en diagonal. Està rematat amb coberta de teula a quatre aigües. A l'interior del primer cos trobem una escala que recorre el seu perímetre fins a arribar a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 les dos campanes tenien truges de ferro de la foneria Manclús i de tipus vell (habituals fins als anys 70). Les dos disposaven de llargues cordes unides als batalls per a repicar-les des dels peus del campanar. En el moment de la presa de dades la gran no tenia batall perquè estava trencat i el de la segon era antic. La campana xicoteta estava guardada a la sagristia.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La campana xicoteta està guardada als peus del temple parroquial i la seua truja a una habitació del temple. Les altres dos tenen truges de ferro de tipus nou de la foneria Manclús i estan mecanitzades amb electromall monofàsic. Tenen batall lligat i estan reforçades amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té tres campanes. La xicoteta té el nom de Petra. La creu i la garlanda amb triangles decorats del terç estan documentades a altres campanes de la foneria Hijos de L. Roses d'Albaida, motiu pel qual es podria atribuir la campana als seus tallers. Les altres dos són de l'any 1951 i dels tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Estan dedicades a la Immaculada (la mitjana) i Sant Roc (la gran).
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes es repicaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i les voltejaven manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic i volteig manual de les campanes a les festivitats principals.
Intervencions L'any 1951 amb les dos campanes també es compraren les truges de ferro fetes per la foneria de Salvador Manclús. L'any 2000 Industrias Manclús, successora de la foneria, va canviar aquestes per altres noves, també de ferro. Posteriorment mecanitzaren les dos campanes amb electromall monofàsic.
Propostes Cal soldar la campana trencada als tallers d'una empresa especialitzada amb la finalitat de recuperar el seu ús i la sonoritat original. Pel que fa a la truja de fusta, aquesta s'ha de restaurar i tractar per conservar les peces de fusta, fabricant ferratges i rodaments nous que permeten instal·lar el conjunt a la sala de les campanes. Les altres dos s'han de dotar amb truges de fusta noves que imiten el perfil d'aquesta truja. Es podrien mecanitzar amb motor d'impuls però es recomana conservar el volteig manual.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (13-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de les fitxes i documentació fotogràfica] (21-06-2020)
  • CAMPANERS DEL COMTAT (21-06-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    34 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 24-06-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Església parroquialPetra (1)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)19004656
    Sala de les campanesImmaculada (2)MANCLÚS, SALVADOR195185356
    Sala de les campanesRoc (3)MANCLÚS, SALVADOR195190422

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALL DE GALLINERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 83 Usuaris: 1 - francesc