Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CADAQUÉS (CATALUNYA)

(Referència: 5099)


Descripció Altitud: 25 metres.
Església del segle XVI en estil gòtic tardà amb afegits del segle XVII al frontis i del XVIII a la capella fonda. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta ogival simple sobre quatre arcs torals apuntats i capçada per un absis poligonal de set costats reforçats externament per robustos contraforts. El frontis orientat a llevant, obra recent, té el portal en arc de mig punt atrompetat format per peces ben tallades de pedra grisa i amb un bordó sobre petites impostes; descansa en els muntants igualment carreuats; una rosassa es troba a mitja alçada i va acompanyada al dessota per dues finestres d'arc de mig punt totes tres amb el marc ressaltat; sobre un segon cos superior, per damunt d'una minsa cornisa angular, s'hi aixeca una petita espadanya d'un ull. Els seus murs estan arrebossats i emblanquinats.
Dimensions: té una amplada de 12 metres i una alçada de 24.
Guarda un gran retaule barroc a l'altar major (1725-1785) obra col·lectiva de Jacint Moretó de Vic que el va projectar, dels escultors Pau Costa també de Vic, del figuerenc Joan Torres i del gironí Josep Serrano. A les capelles laterals hi ha altres retaules barrocs, més petits, dels segles XVII-XVIII, com el de Sant Josep del 1625 proper a l'absis. Té un orgue del segle XIX.
Campanar d'aires neoclàssics austers. Té una base de planta quadrada (3'00 x 3'00 m) i un segon cos octagonal amb la cel·la oberta per una finestra d'arc de mig punt a la banda de llevant; està coronat per un terrat amb barana d'obra; damunt d'ell s'aixequen superposades dues torrelles petites quadrades amb finestres d'arc apuntat a cada cara i cobertes per una petita cúpula de mitja taronja; aquestes torrelles són força posteriors al cos robust del campanar. Els murs, com els de la resta de l'edifici, es troben arrebossats i pintats d'un blanc intens.
Situació: adossat a l'ala esquerra del temple, pel cantó de migdia, cap a la meitat de la seva longitud.
Alçada: 27'50 metres. Aquesta mesura, com altres d'aquest campanar, s'han de considerar aproximades, ja que el càlcul per obtenir-les ofereix moltes dificultats degut al fet que es troba rodejat d'altres construccions eclesials i d'edificis civils i, per adobar-ho, en nivells diferents uns dels altres.
Esveltesa: 9,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 17945
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-03-2011)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  ESTRADA, María Esther M. A.La Iglesia de Santa María2011
  5 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 25-01-2015


 • CADAQUÉS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF