Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció d'Alpatró - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 508)
Carrer Major, 1
03787 VALL DE GALLINERA



Data de construcció 1825
Descripció El campanar és de planta quadrada i té tres cossos. Està situat a un lateral de l'església parroquial. El primer cos és de formes simples i els murs estan enlluïts a excepció dels cantons, construïts amb carreus. En la part superior d'aquest hi ha un entaulament amb tríglifs alternats amb flors i una cornisa que separa el primer del segon cos. Aquest disposa de quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral), que a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes, situades sobre un basament i amb les exteriors ocupant l'aresta. De nou un entaulament i cornisa, com els de l'anterior cos, separa aquest segon del tercer. El tercer té dos nivells. El primer d'ells té unes finestres amb arc de mig punt i emmarcades per unes motllures des de l'altura de la imposta. També disposa d'uns arcs en diagonal amb finestres semblants a aquestes i pilastres toscanes. El remat té forma circular i finestres iguals a les descrites. Està rematat per una coberta de teula amb creu i penella central.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins poc abans d'arribar a la sala de les campanes, on es fa més estreta. Aquest espai està cobert amb una volta semiesfèrica que té un òcul central.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins a la dècada dels anys 90 sols hi havia dos campanes, instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaven de llargues cordes unides als respectius batalls per tocar-les de forma repicada des dels peus del campanar.
Estat anterior L'estat de conservació de la torre en la primera presa de dades (1994) era molt precari. El conjunt ja estava format per quatre campanes.
Estat actual En 2020 l'estat de conservació de la torre és bo per la seua restauració. El conjunt està format per quatre campanes, instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús a les finestres del segon cos. D'aquestes les dos de l'any 1940 disposen de cadenes i cordes per a repicar-les des dels peus de la torre. La de Sant Marc està trencada al faltar-li un fragment del llavi i presentar també un clevill. Totes disposen de batall lligat excepte la Mitjana (la del Crist) que no es toca. Per altra banda, al cor de l'església parroquial es guarden parts de les antigues truges de fusta, així com els seus ferratges.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. Les dedicades a l'Assumpció (la gran) i Sant Marc (la tercera) són dels tallers de Manuel Roses Vidal i de l'any 1940. La del Crist (mitjana) i la Immaculada i Santa Anna (xicoteta) les varen fondre als tallers de la foneria Manclús en l'any 1991.
Tocs tradicionals de campanes Repic manual de les dos campanes existents des de l'any 1940 des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes i cadenes unides als batalls i volteig des de la sala de les campanes en determinats dies festius.
Tocs actuals de campanes La gran i la tercera toquen respectivament els quarts i les hores. Aquestes dos es repiquen automàticament. Les campanes (excepte la mitjana) es voltegen manualment en determinades celebracions.
Intervencions El campanar es va construir l'any 1825 seguint els models del barroc. Als peus de la torre està aquesta placa que ho commemora: "A EXP.S DE S: EXA / Y DEL COMUN / SIENDO CURA / D. BERDO LLOSA / AÑO 1825". Les antigues campanes segurament varen desaparèixer durant la Guerra Civil (1936-1939) i en 1940 es varen fondre dos noves. L'any 1991 es va ampliar el conjunt amb dos campanes noves i possiblement al mateix temps es canviaren les truges originals de les altres campanes per unes noves de ferro. Amb posterioritat a l'any 1994 es va restaurar el campanar.
Propostes En primer lloc cal refondre la campana de Sant Marc. Totes les campanes s'han de dotar amb truges de fusta noves que imiten el perfil de les conservades al cor del temple parroquial. Es podrien mecanitzar amb motor d'impuls però es recomana conservar el volteig manual.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (13-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (21-06-2020)
  • Campaners del Comtat (21-06-2020)
  • 24 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 01-04-2022

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria Immaculada i Santa Anna (1)MANCLÚS, SALVADOR19915072
    Sala de les campanesSant Marc (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194064152
    Sala de les campanesSantíssim Crist de la Fe (3)MANCLÚS, SALVADOR199166166
    Sala de les campanesMare de Déu de l'Assumpció (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194079285

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALL DE GALLINERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0