Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria d'All - ISÒVOL (CATALUNYA)

(Referència: 4863)


Descripció Altitud: 1080 metres.
Església romànica de principis del segle XI. Consta d'una nau lleugerament trapezial de tres trams desiguals coberts amb un sostre embigat damunt dos arcs diafragma de mig punt que es recolzen en pilastres adossades als murs laterals; està capçada per un absis semicircular sense altra decoració exterior que una cornisa motllurada sobre permòdols, alguns amb relleus; el seu parament és de carreus mitjans irregulars; mostra notables esquerdes i té un contrafort al sud-est. El portal del segle XIII està obert al mur lateral de migjorn amb tres arquivoltes de punt rodó decorades amb motius vegetals i antropomorfs, la central sostinguda per columnes, una per banda; a sobre hi té un guardapols horitzontal amb una testa d'animal al damunt i al centre. Els seus murs són de carreus mitjans irregulars i matussers, i grans als baixos; el mur dels peus té un parament carreuat amb peces un pèl matusseres, irregulars i ben alineades; hi ha una rosassa motllurada i atrompetada en la part alta i està coronat per una cornisa angular.
Dimensions: 15'00 x 4'90 x 7'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10'50 metres; l'amplada indicada de la nau és la mitjana ja que la nau és lleugerament més ampla cap a l'absis que cap als peus.
Guarda un retaule gòtic del segle XV de Ramon Gonçalvo dedicat a la Mare de Déu.
Campanar de planta rectangular (4'40 x 3'87 m) de dos cossos separats per una motllura; l'inferior, segurament romànic; és més modern el superior. Està coronat per una cornisa i una coberta plana; al seu damunt s'hi aixeca una estructura metàl·lica que sosté algunes campanes, estructura que no ha estat comptada a l'hora de calcular l'alçada del campanar. La cel·la està oberta per una finestra d'arc de mig punt a cada cara. Els seus murs són de carreus matussers, irregulars, força grossers en la part superior de la cel·la; algunes cantoneres estan lleugerament ressaltades en el segon cos. Sembla lleugerament inclinat cap a la banda de la nau però recentment ha estat restaurat i lligat per evitar qualsevol moviment. Es puja a la cel·la per una escala de mà en el primer tram, després segueix per una escala normal d'obra de paret a paret; per sortir a la coberta, cal fer-ho amb una escala de mà a través d'una trapa.
Situació: adossat al mur de migjorn, prop de l'absis encarat a llevant.
Alçada: 16'45 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7736
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2004)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-10-2015


 • ISÒVOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2020
  Convertir a PDF