Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - ALFORJA (CATALUNYA)

(Referència: 4838)


Alçada del campanar 47.3
Data de construcció 1637
Descripció Altitud: 374 metres.
Església barroca iniciada cap el 1637 i completada el 1683; ha estat restaurada el 2001. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta de llunetes sobre cinc arcs torals de mig punt i acompanyada per dos passadissos oberts entre els altars laterals; té capçalera recta. El cor amb balustrada de fusta descansa en un arc carpanell. Ha estat bastida amb murs de carreus matussers, irregulars i disposats en filades uniformes visibles en el front0.00is tant en un sòcol limitat per una motllura recta i horitzontal com per damunt d'ella fins a una segona motllura situada al nivell de la cornisa de la portalada; la resta del frontis es troba arrebossat i pintat de blanc intens simulant carreus.
La portalada té un portal en un arc de mig punt flanquejat per dues pilastres toscanes per banda damunt pedestals; deixen entre elles sengles estretes fornícules buides; l'entaulament té l'arquitrau filetejat i un escut heràldic al centre, una destacada cornisa i, al damunt, una fornícula sense imatge. A mitja alçada s'obre una rosassa senzillament motllurada; per coronament el frontis presenta una cornisa angular motllurada amb una espadanya d'un ull amb campaneta situada al cim.
Dimensions: 36'00 x 10'96 x 15'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada comptada des del fons de les capelles laterals fa 18'15 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu anomenada d'Alforja o de Puigdarenes trobada a prop de la població.
Campanar neoclàssic del 1797 bellíssim, elegant, inspirat en el de Vilanova i la Geltrú de fra Josep de la Concepció. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'82 x 5'82 m.); a partir del nivell de la teulada es converteix en octagonal; tot ell està bastit amb murs de pedra blanca carreuada; unes motllures compostes es troben, una en el pas d'un cos a l'altre, dues més sota les finestres i una altra al damunt; uns pinacles estan situats als angles superiors del primer cos i a cadascun dels de la balustrada superior; té els caires en un escàs relleu a manera de pilastres cantoneres de capitell toscà. La cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna on hi pengen campanes, està coronada per una cornisa destacada i un fals terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella vuitavada amb finestres allargassades i estretes d'arc de mig punt, una a cada cara, amb una segona cornisa i un altre cos vuitavat amb òcul a cada cara; queda coberta per una cúpula de vuit sectors recoberts amb teules vidriades verdes, amb els careners de pedra blanca i un pinacle de bola al cim amb una creu metàl·lica no inclosa en la mesura. L'escala interior és d'estil català, arrapada als murs i sobre voltes fins al cor; des d'aquí una escala de cargol arriba fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 47'30 metres; els papers consultats i els informes d0.00el capellans de la parròquia diuen que arriba als 52 metres; amb tot, la mesura que he aconseguit, i que dono per bona, em fa arribar a una alçada inferior que considero que és la correcta.
Esveltesa: 8,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9374
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-11-2004)
 • 8 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-03-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Maria de PuigcerverMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)1950493

 • ALFORJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF