Inventari de Campanes

Parroquia de Santa Maria - ALBESA (CATALUNYA)

(Referència: 4799)


Alçada del campanar 28.38
Descripció Altitud: 237 metres.
Església de mitjans del segle XVIII d'un estil barroc senzill; amb tot hi ha restes d'anteriors edificis visibles sobretot en el frontis que presenta un gruix notable de carreus de pedra ben picada i
alineada i sembla que pertanyia a una antiga església romànica. Consta de tres naus de quatre trams, la central coberta amb voltes de llunetes i les laterals de creueria; estan separades per pilars on descansen els arcs formers de mig punt. Les capelles obertes en arcs de punt rodó són cobertes per voltes de canó. Una imposta motllurada recorre la base de la volta i unes pilastres es troben a la base dels arcs torals que delimiten els trams de la volta. La capçalera és recta.
El frontis, orientat a ponent, tot ell de pedra picada amb la base un xic atalussada als laterals, té dues obertures, la del portal en forma rectangular amb escassa ornamentació barroca i la d'un òcul de marc blanquinós en contrast amb el cremós de la pedra de la façana. Damunt d'ella, com una prolongació, s'aixeca l'alt campanar d'espadanya.
Dimensions: 30'03 x 6'52 x 12'18 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 18'77 metres i la cúpula damunt el tram proper al presbiteri arriba al 16'33.
Guarda un magnífic retaule de pedra policromada (4'30 x 4'95 m), recentment restaurat, obra gòtica del segle XIV dels artistes seguidors de Bartomeu Robió.
Campanar d'espadanya aixecat damunt mateix de la façana i separat d'ella per una senzilla motllura. Presenta tres nivells d'ulls, dos al primer i al segon i un al tercer, tots ells amb campanes. El primer nivell està tancat formant una estança coberta per una teulada de doble pendent. El mur té a la seva base un gruix de 1'25 metres i la seva amplada en fa 7'88. És una obra recent en trobar-se mig caigut. La restauració és visible gràcies a la coloració més clara de la pedra per damunt del primer nivell. Cadascun d'ells està separat dels altres per una senzilla motllura; al capdamunt s'hi troba un pinyó coronat per una creu de pedra.
Situació: com tota la façana està encarat a ponent.
Alçada: 28'38 metres.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-286
Campanes Aparentment les campanes han sigut restaurades de manera modèl·lica, de manera que es poden ventar i repicar manualment, i tenen, al menys les dues majors, electromalls laterals per als tocs ordinaris, que no impedeixen els tocs manuals. Nota de Francesc LLOP i BAYO (23-11-2015)
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-07-2010)
 • 8 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 23-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaLa Montserrat (4)BARBERÍ (OLOT)1940ca90422
  EspadanyaLa Maria Assumpció (5)PACCARD (ANNECY)1940ca100579

 • ALBESA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF