Inventari de Campanes

Parròquia de la Transfiguració del Senyor - ALBATÀRREC (CATALUNYA)

(Referència: 4785)


Alçada del campanar 25.56
Descripció Altitud: 147 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes sobre una imposta classicitzant i pilastres toscanes on es recolzen els arcs torals; les laterals també queden cobertes per voltes de llunetes; estan separades de la central per arcs formers de mig punt damunt pilars rectangulars; hi ha capelles laterals; la capçalera és recta i el presbiteri, amb raconeres, està cobert per una volta de petxina. El cor amb barana de fusta descansa en un pis horitzontal sobre biguetes de formigó.
Té el frontis amb un parament de grans carreus irregulars ben escairats i disposats en filades uniformes de pedra de color marró fosc; la portalada del 1740 té un portal rectangular amb pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als muntants, un entaulament amb un frontó circular truncat amb una fornícula sense imatge al centre del timpà; un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa angular al centre i horitzontal als laterals. Unes grades en posició lateral donen accés a l'entrada protegides amb una elegant balustrada. Els seu murs laterals són de maçoneria de pedra marronosa.
Dimensions: 16'30 x 5'60 x 8'92 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus des del fons de les capelles fa 12'19 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'12 x 4'00 m) i està coronat per una destacada cornisa motllurada i un terrat amb balustrada amb pinacles de bola als angles. La cel·la té quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres però a la cara frontal i a la cel·la són de carreus ben escairats. Tres motllures decoren la torre; amb força ressalt n'hi ha dues, una a mitja alçada, l'altra a la base de la cel·la; la tercera, menys destacada, a l'arrencada dels arcs de les finestres. Una escala ampla de graons de pedra picada i barana de ferro puja per l'interior. La cel·la té dues campanes, una de gran i l'altra petitona. El sostre el té de maons damunt biguetes de ferro. Una trapa tancada per una placa metàl·lica dóna pas al terrat; una escala de gat hi condueix.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple, fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 25'56 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14139
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-04-2012)
 • 9 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana1960ca100379

 • ALBATÀRREC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-10-2020
  Convertir a PDF