Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Lliser d'Alós d'Isil - ALT ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència: 4753)


Alçada del campanar 26.06
Descripció Altitud: 1280 metres.
Església romànica aixecada entre els segles XI i XII; fou modificada al segle XVIII però encara se'n conserva part del frontis amb la portada i una finestra. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta ogival; té la capçalera recta; està acompanyada de tres capelles laterals per banda. La portalada de finals del segle XII o principis del XIII és atrompetada a base de tres arquivoltes d'arc de mig punt, la central ornada amb rosetes encerclades que alternen amb unes peces cilíndriques; descansen en tres columnetes per banda adossades en els angles dels brancals i que mostren capitells amb relleus molt erosionats que representen rostres humans que evoquen la crítica dels vicis, a més d'animals, i amb una imposta decorada amb elements geomètrics; un bordó bellament decorat amb escacat i estrelles recobreix les arcades; a banda i banda de la portalada hi ha encastades dues làpides amb figures humanes en relleus molt arcaics; la de la dreta descansa sobre mènsules. Aquesta portalada es troba lleugerament escorada a l'esquerra de l'eix senyalat per la cornisa angular i l'òcul situat a mitja alçada. Els seus murs, coberts amb un arrebossat en mal estat, a la part baixa mostren uns paraments a base de lloses més o menys carreuades.
Guarda una pica baptismal romànica del segle XII amb decoració geomètrica; té forma semiesfèrica de 117 cm de diàmetre a la boca, un gruix de 2'3 cm i una fondària de 20. Igualment s'hi conserven dues piques de pedra per oli amb relleus a les cares. A banda i banda de la portalada s'hi troben uns baixos relleus molt peculiars ja indicats, probablement sepulcrals, que representen Adam i Eva abans i de després del pecat segons la tradició.
Campanar del segle XVIII. Té un primer alt cos de planta rectangular (3'20 x 5'18 m); un de segon té els caires aixamfranats. Està capçat per una cornisa destacada i una agulla d'obra vuitavada amb inflexió a la base. Els seus murs són de paredat de llosa; estan arrebossats i deixen veure carreus ben escairats a cantoneres. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; en una d'elles hi penja una campana. L'esfera d'un rellotge es troba a la cara frontal; avui (2000) està parat. Una escala de fusta fent ziga-zaga i arrapada als murs permet accedir a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 26'06 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25354
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-06-2016)
 • 7 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-06-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana petita (1)165768182
  Sala de campanesCampana grossa (2)SOLANO93466

 • ALT ÀNEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF