Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu de la Consolació - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4323)


Data de construcció 1783
Descripció L'ermita disposa d'una espadanya, situada als peus del temple. Aquesta té una única finestra amb arc de mig punt i està construïda amb sillars. Al laterals de l'arc trobem dos aletons simètrics i esta rematat per un frontó que segueix l'arc de mig punt. Damunt d'aquest hi ha un pinacle central amb creu i dos laterals més menuts.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Abans de 1936, l'ermita deuria comptar amb una campana, instal·lada amb truja de fusta.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació. Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro i cigonyal per voltejar-la, tot i que el cable que servia per a aquesta finalitat està solt del cigonyal. Disposa de batall.
Tocs actuals de campanes Volteja manualment per mitjà d'un cigonyal. Sembla que no es toca, ja que el cable d'acer està fora del cigonyal.
Intervencions L'ermita de la Mare de Déu es va construir en l'any 1783, moment en que es va construir l'espadanya d'acord amb l'estil barroc del moment. En 1936 es deuria perdre l'antiga campana i en 1964 es va instal·lar l'actual.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana, proposem restaurar-la. El bronze es deu netejar per dins i per fora, per recuperar l'acústica orignal i la truja actual per altra de perfil tradicional local (com les del Convent o l'Ermita de Sant Josep). En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 26-02-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR19644037

 • FORCALL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF