Inventari de Campanes

Ermita de Sant Josep - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4322)


Data de construcció 1683
Descripció L'ermita compta amb una espadaña de factura molt senzilla. Està construïda amb sillars de pedra i té una finestra amb arc de mig punt. Està rematada per una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana es troba en regular estat de conservació, ubicada a l'espadanya de l'Ermita. Conserva la instal·lació tradicional: una truja de fusta de perfil tradicional local (possiblement tan antiga com la campana), ferratges i cigonyal amb un cable per voltejar-la des del propi ermitori. Té batall lligat.
Campanes La campana va ser fosa en l'any 1860 als tallers de Isidro Pallés de Barcelona. És una campana ja industrial, fosa de forma seriada, motiu pel qual no figuren més inscripcions apart de les de la data de fosa i la marca de fàbrica.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava manualment des de dins de l'ermita.
Tocs actuals de campanes Es volteja la campana com es feia tradicionalment.
Intervencions L'ermita va ser construïda l'any 1683 segons figura a un graffitti a l'exterior del temple. Al mateix temps es va alçar l'espadanya i segurament es deuria fondre una campana. En 1860 es va fondre i instal·lar l'actual.
Propostes Es deuria fer de forma regular un manteniment de la instal·lació de la campana per assegurar l'estabilitat del conjunt. En cas de restauració deuen ser conservats tots els elements possibles, ja que es tracta d'una instal·lació tradicional. Tan sols s'admetrà el canvi de peces que no asseguren l'estabilitat del conjunt i les noves deuen seguir el perfil i formes de les canviades.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 26-02-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampaneta (1)PALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)18604037

 • FORCALL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF