Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Julià de Garòs - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 4276)


Alçada del campanar 30.27
Descripció Altitud: 1115 metres.
Església romànica renovada el segle XV. Consta d'una nau amb sostre de fusta i teulada de doble vessant; l'absis gòtic és poligonal de cinc costats cobert amb una volta de nervis units a la clau; per l'exterior mostra paraments de carreus mitjans ben escairats en filades uniformes. El portal, obert al mur de migdia, té un arc de mig punt dovellat i muntants de carreus ben escairats, tot en pedra blanca; està protegit per un guardapols sense completar; sota mateix de la cornisa hi apareixen dues finestres d'arc de mig punt flanquejant el portal, una d'elles amb imposta al dessota de l'arc i dues senzilles columnetes per banda, totes dues també en pedra blanca. Els seus murs tenen paraments de carreus matussers en pedres marronoses, ben alineats, en part arrebossats.
Guarda pintures dels Apòstols, de sant Jordi i sant Roc; un retaule barroc a l'altar major (1774); un Crist de talla interessant i una imatge gòtica de la Mare de Déu.
Campanar del 1619, merament funcional, segurament una antiga robusta torre de defensa. Té planta rectangular (13'10 x 6'00 m) i està coronat per una cornisa quadrada i una agulla piramidal octagonal de petites peces de pissarra amb pronunciada inflexió a la base quadrada; té una llucana a la banda de ponent amb un rellotge d'esfera incorporat. La cel·la queda oberta amb tres finestres en arc de mig punt, no centrades sinó escorades a l'esquerra a la banda de ponent i dues al nord; hi pengen campanes. Els seus murs són de maçoneria amb peces mig carreuades amb recobriment d'arrebossat; es mostren nus, sense elements decoratius i amb només dues finestretes rectangulars a la part alta i en diversos nivells a la cara de ponent. És completament buit llevat d'una escala de fusta que puja arrapada al mur.
Situació: aixecat damunt d'una part dels peus de l'església orientats a llevant dels quals sobresurt en la seva major part.
Alçada: 30'27 metres.
Esveltesa: 2,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-5086
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-05-2006)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-04-2016

  Rellotge

  Ordinador - Glèisa de Sant Julià de Garòs - NAUT ARAN (CATALUNYA)
  Ordinador (1)

  Existent En marxa Electrònic

  Empresa de mantenimentRIYAC
  Descripció Rellotge de nova mostra, amb la inscripció en aranès "TOTES HERISEN / ERA DARRERA AUCIS" (TOTES FEREIXEN, LA DARRERA MATA), instal·lat per RIYAC de Reus.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-09-2013
  1 Fotos

 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF