Inventari de Campanes

Ajuntament de Reus - REUS (CATALUNYA)

(Referència: 4272)

Campanes No hi ha campanes sinó una bateria d'altaveus en la terrassa de l'Ajuntament.
Tocs actuals de campanes Els tocs de quarts i de les hores corresponen a enregistraments digitalitzats, cosa absolutament impròpia i indigna d'un ajuntament. Per una part les campanes del rellotge de Sant Pere són, indubtablement, les campanes municipals del rellotge (per la qual cosa foren conservades en la guerra civil), i per tant ja hi ha un rellotge "sonor" municipal a Reus. Per altra part, si aquest rellotge hauria de sonar, seria amb campanes "reals" i no pas digitalitzades.
Tocs proposats de campanes Es proposa la instal·lació d'un petit carilló automàtic, amb al menys huit campanes, que podrien tocar a cada quart d'hora, durant la jornada, una part de la Marxa dels Gegants, i que fins i tot en temps determinats, com ara Nadal, podrien interpretar de manera automàtica altres melodies.
Propostes En el cas que aquest campanar hages de sonar, ho hauria de fer amb campanes reals. La ubicació òptima seria el cupulí, per una millor difusió sonora, tot i que es planteja el problema d'ubicar la campana de les hores, que hauria de ser probablement sensiblement major dels 57 cm d'amplada màxima de les finestres de la sala octagonal. La ubicació de campanes en la terrassa permetria fins i tot augmentar el nombre, però la seva difusió seria molt més limitada.
No obstant cal reconsiderar que la campana "Petra - Clàudia" és la campana de les hores de la ciutat. Per tant, el complement seria un petit carilló municipal, ubicat en l'ajuntament, del qual la campana major, no excessivament gran, tocaria igualment les hores, sense entrar en competència en la campana "Petra - Clàudia".
Autors
 • LLOP i BAYO, Francesc (31-01-2009)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  REDACCIÓReparen el rellotge del campanar del palau municipal2016
  REDACCIÓEl rellotge del campanar del palau municipal torna a funcionar2016
  11 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 13-10-2016

  Rellotge

  Ordinador - Ajuntament de Reus - REUS (CATALUNYA)
  Ordinador (1)

  Existent En marxa Electrònic

  Autors de la fitxa de la torreCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentRIYAC (REUS)
  Descripció L'antic rellotge mecànic ha desaparegut, tot i que en la sala hi resta el buit per on passaven les peses (ara cobert per ceràmica diferent de la resta).
  En el seu lloc hi ha un ordinador APOLLO II de CLOCK-O-MATIC, segurament instal·lat per RIYAC, que té enregistraments digitalitzats de campanes.
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 31-01-2009

 • REUS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF