Inventari de Campanes

Ermita de Sant Onofre - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4228)


Data de construcció XVIII
Descripció La façana principal de l'ermita està coronada per un frontó de formes sinuoses al centre del qual trobem una espadanya. Aquesta té una finestra amb arc de mig punt i està emmarcada per unes pilastres toscanes i aletons laterals. Sobre aquesta hi ha un entaulament amb cornisa i un pinacle coronat per una creu amb una penella en forma de palma.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo i està pintada de blanc. La campana es troba també en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està dotada amb cigonyal per voltejar-la manualment. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes La campana possiblement es va fondre a mitjans del segle XVIII. És d'autor desconegut i porta per nom Maria Onofra.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior del temple per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment.
Intervencions L'espadanya sembla una construcció de finals del segle XVII o el XVIII i va ser restaurada i pintada en 2014. Entorn d'aquest any també va ser restaurada per Electrorecamp la campana. Es va baixar de l'espadanya i la netejaren per dins i per fora. A més, la dotaren amb una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i un cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (18-11-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (30-07-2019)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMaria Onofra (1)1750ca3525

 • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-10-2020
  Convertir a PDF