Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - ALCANAR (CATALUNYA)

(Referència: 41)


Alçada del campanar 32.65
Descripció Altitud: 77 metres.
Església aixecada el 1575 en gòtic tardà i amb característiques renaixentista. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival estrellada a base de tercelets (12 nervis i tres claus de volta a cada tram), transsepte i cúpula sobre petxines al creuer. Actualment té cinc trams, un d'ells és el transsepte; cada tram està separat del veí per un arc toral de mig punt que descansa en mènsules; una imposta motllurada senzillament recorre tota la base de la volta. Les capelles laterals estan obertes en arc de mig punt menys una d'elles que el té rebaixat (sembla que perquè hi havia hagut un orgue). No té cor, encara que hi era abans del 1936; només resten les dues semi-columnes on es recolzava l'arc que el sostenia.
Al segle XIX (1865-1871) fou suprimit un tram i al seu lloc s'hi construí un nou presbiteri i el transsepte amb cúpula i cimbori al creuer; això va significar haver de prolongar la nau per la banda de la capçalera. La façana principal, de carreus ben escairats, es troba situada a una certa alçada respecte del nivell del carrer; el desnivell queda superat per una gran escalinata. Per l'interior també té els paraments de carreus ben escairats de mida mitjana i gran i, en haver d'ésser anivellat el terra degut al pendent del terreny on s'aixeca l'església, els primers metres de les quatre pilastres que sostenen la cúpula al creuer són de pedra viva de la roca que va haver-se d'enfondir. La cúpula està inclosa en un cimbori vuitavat que presenta grans obertures en costats alterns.
La portalada renaixentista, amb sis grades al davant, té un portal en arc de mig punt sobre impostes i un marc amb dovelles i carreus encoixinats decorats amb puntes de diamant; als carcanyols (triangles entre l'arc i l'entaulament) hi figuren medallons amb una cara en relleu a cadascun, probablement les de sant Pere i sant Pau; està flanquejat per unes columnes estriades sobre pedestals adossades als muntants; tenen la base decorada amb grotescos i el capitell motllurat; l'entaulament té l'arquitrau filetejat i uns pinacles adossats al mur damunt la cornisa així com tres fornícules buides amb un frontó triangular al damunt amb l'efígie del Pare Etern al timpà, tot en marbre blanc. A mitja alçada hi apareix un òcul motllurat i atrompetat; a l'angle dret del frontis, a la part alta, hi sobresurt una garita cilíndrica coberta amb cúpula semiesfèrica, possiblement feia la funció de comunidor.
Dimensions: 41'57 x 10'04 x 14'12 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total és de 14'48; la cúpula arriba als 20'54 metres i el transsepte en fa 19'60 x 10'00 x 13'72.
Arquitecte: Joan Anglès de Tortosa; pel que fa a l'ampliació del segle XVIII l'arquitecte diocesà Ignasi Jordà i Arnalich i Jaume Ortega.
Campanar renaixentista coetani del temple. Té un primer alt cos de planta rectangular (7'10 x 6'45 m); un de segon és vuitavat; en ell s'hi ubica la cel·la; està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles a cada costat altern i un terrat amb barana de carreus i pinacles de bola, un a cadascun dels vuit angles. La cel·la presenta vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb una motllura a la seva base; un rellotge d'esfera queda visible al mur frontal dessota de la motllura superior del cos rectangular. Els seus murs són de carreus al frontis i de maçoneria als costats laterals.
Una escala de maons amb barana d'obra puja per l'interior i deixa un ull tancat per envans; ho fa per damunt de voltes i arrapada als murs; després del rellotge es fa estreta i es troba en força mal estat. A la base del campanar una antiga capella coberta amb volta de nervis ara deixa lloc a l'escala; també una altra volta de nervis es troba sota el pis del rellotge i, la cel·la, igualment està coberta, sota el terrat, per una volta de nervis units a la clau; hi pengen campanes.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 32'65 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6219
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-05-2008)
 • 11 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Santa BàrberaGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN180785356

 • ALCANAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-08-2020
  Convertir a PDF