Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Caterina - SENIJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 388)Data de construcció Segle XX
Descripció Torre de planta quadrada i tres cossos, situada a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. El primer tram combina el mur enlluït amb els carreus als angles i al mur que coincideix amb la façana principal de l'església hi ha diverses finestres i l'esfera o mostra del rellotge. El segon cos és de rajola i presenta quatre finestres amb arc de mig punt. Als laterals d'aquestes hi ha pilastres toscanes (dos per cada cara) i sobre elles un senzill entaulament amb cornisa. El tercer cos també és de rajola i repeteix les quatre finestres amb les pilastres i cornisa. El campanar presenta una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes, espai que presenta una coberta plana i escala al centre per accedir fins al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, tant a l'exterior com a l'interior. Les quatre campanes disposen de les truges de ferro de la foneria Portilla i estan mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls . Disposen de batalls lligats i sols els de les dos xicotetes presenten cable de seguretat. Les dos campanes grans tenen batall de canya de fusta.
Campanes Les quatre campanes estan situades al segon cos de la torre. La xicoteta és de l'any 1942 i està dedicada a la Immaculada Concepció. Va ser fosa als tallers de Manuel Roses Vidal del Grau de València. En 1949 la foneria de Salvador Manclús, successora de l'anterior, va refondre la campana dedicada a Santa Caterina (la tercera del joc). Les dos campanes grans són de la foneria càntabra Hermanos Portilla. La mitjana està dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats i és de 1991, mentre que la major és de l'any 1992 i està dedicada a la Santa Creu.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes.
Intervencions Entre els anys 1991 i 1992 es varen fondre dos campanes noves als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). De forma paral·lela, la mateixa foneria va canviar les truges de les campanes existents i mecanitzà el conjunt amb motors de vol continu amb cadena i electromalls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (20-07-1994)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-03-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (26-08-2020)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ZEILBECK GINESTAR, GuillermoHistoria del campanario de la iglesia de Senija2004
  6 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 06-09-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesInmaculada Concepción (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19425072
  Sala de les campanesSanta Caterina Màrtir (2)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)194954107
  Sala de les campanesMare de Déu dels Desemparats (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199172216
  Sala de les campanesSanta Creu (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199283331

 • SENIJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF