Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni de Pàdua - TOLLOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 379)

Data de construcció XVIII-XIX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té dos cossos, alçats amb maçoneria i sillar. El primer cos té una part integrada dins de l'església i principalment està alçat amb maçoneria i els cantos amb sillars i no presenta més que una motllura que el separa del segon cos i un òcul a un lateral, possiblement destinat a una mostra del rellotge. A la part posterior d'aquest hi ha una construcció destinada a albergar la maquinària del rellotge que té una mostra a un lateral. El segon cos és de silleria i té quatre finestres amb arc de mig punt per a les campanes. Disposa d'algunes motllures exteriors i el terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes conservaren la seua instal·lació tradicional fins als anys 70 del segle XX. Les truges de fusta segurament tenien diferències respecte del model habitual valencià, semblant als perfils dels pobles veïns. Tenien llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar i la major una maça horària.
Estat anterior L'any 1998 les campanes estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i tenien llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar. Tenien rodes per una possible mecanització que no es va produir. La gran disposava d'una maça horària.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo. La maquinària està ubicada al seu lloc original però no funciona. Les dos campanes es troben en bon estat de conservació, instal·lades a les finestres de la sala amb truges de fusta de perfil tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromall monofàsic. A més presenten batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té dos campanes. La xicoteta es va fondre l'any 1908 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida i està dedicada a la Mare de Déu del Rosari. La major va ser fosa l'any 1841 per Domingo Roses Vila i està dedicada a Sant Antoni de Pàdua.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran tocava les hores i mitges. Les dos campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de les llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes La campana gran toca de forma automàtica les hores. Les dos repiquen i voltegen automàticament per a les festes del poble.
Intervencions El campanar és una senzilla construcció que es va alçar entre el segle XVIII o la primera meitat del XIX. Conserva els aires barrocs però molt més simples i depurats. L'any 1841 es va fondre la campana gran i en 1908 la xicoteta. Als anys 50 o 60 del segle XX es va adquirir la maquinària del rellotge i possiblement durant els anys 70 canviaren les truges antigues per altres noves de ferro adquirides a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.

Les dos campanes han sigut restaurades per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en 2012. Juntament amb aquestes també s'ha restaurat el campanar. Les truges de ferro es canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià i es mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També es canviaren els batalls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació de les campanes i la torre] (16-02-2020)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AVANLa parroquia de Tollos concluye la restauración de su fachada y campanario después de dos meses de obras2012
  VICEDO, M.Las campanas de Tollos ya doblan solas2012
  11 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 22-03-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesMaria del Rosari (1)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19085386
  Sala de campanesSant Antoni de Pàdua (2)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)184162138

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Antoni de Pàdua - TOLLOS (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Manual

  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Descripció Rellotge mecànic situat a una caseta afegida al campanar. Possiblement es va adquirir durant la dècada dels anys 50 o 60 del segle XX per l'ajuntament. Possiblement està parada de la mecanització de les campanes.
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-09-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo (16-02-2020)
  Actualització 22-03-2020
  9 Fotos

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent Parat

  AutorsECAT
  Empresa de manteniment2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L.
  Data de construcció 2012
  Descripció Ordinador per als tocs automàtics de les campanes
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-09-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo (16-02-2020)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-09-2013
  1 Fotos


 • TOLLOS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-07-2021
  Convertir a PDF