Inventari de Campanes

Convent de Sant Gregori - Agustines Ermitanes - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 370)


Data de construcció 1980ca
Descripció El complex conventual té una espadanya amb dos altures. La primera té tres finestres amb arc de mig punt. Sobre aquesta té un frontó triangular amb teula als costats que al centre es trenca amb un segon nivell. Aquest sols té una finestra amb arc de mig punt i està rematada per un frontó triangular.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Les campanes es reparteixen entre dos nivells. La més xicoteta està al segon i les tres grans al primer. Totes elles estan dotades amb truges de ferro de la foneria Manclús i estan motoritzades amb motors de vol continu. La gran a més presenta un electromall trifàsic. Els batalls estan lligats però no reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes, a més d'una de senyals situada al claustre. De les situades a l'espadanya destaca la més gran, una important campana gòtica que possiblement es va fondre a mitjans del segle XVI. La mitjana podria ser obra de Jaime Rosas i Vicente Moreno i es va fondre a principis del segle XX. Les altres dos són de la foneria de Manuel Roses Vidal i l'any 1945.
Propostes La instal·lació actual de les campana posa en perill la seua conservació i les podria arribar a trencar. Per tant resulta imprescindible restaurar-les. Cal, en primer lloc, netejar-les per dins i per fora per eliminar la capa de brutícia que les cobreix. Seguidament és fonamental canviar les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. També cal canviar els mecanismes actuals de toc per uns motors d'impuls. Igualment caldria reforçar el batall amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-05-2018)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, INVESTIGACIÓ, CULTURA I ESPORTIncoació expedient bé moble d'interès cultural a favor de 70 campanes gòtiques2018
  3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-05-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Al claustreCampaneta de senyals (00)215
  EspadanyaAgustina (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19462914
  EspadanyaMaría de la Natividad (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19453627
  EspadanyaMaria de la Seu (3)ROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE1910ca4037
  EspadanyaAve Maria (4)1450ca4760

 • L'ELIANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF