Inventari de Campanes

Ermita de Sant Josep - PEGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 345)

Data de construcció XIX-XX
Descripció Espadanya que corona la façana de l'ermita. Té una finestra amb arc de mi punt i diverses motllures, així com un frontó triangular amb creu al vèrtex superior. Als laterals hi ha uns aletons.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 la truja estava molt solta de la campana i presentava batall amb peçonet. Disposava d'un cigonyal amb cadena per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està instal·lada a aquesta amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor d'impuls. Té un batall d'Electrorecamp lligat i amb cable de seguretat.
Campanes Té una campana, fosa als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal i dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats. No té any de fosa, però possiblement es va adquirir entorn de 1945.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual de la campana des de l'interior de l'ermita amb una cadena al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Intervencions Amb posterioritat a la primera documentació de 1994 han mecanitzat la campana amb motor d'impuls i canviat el batall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de les fitxes] (21-06-2020)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 29-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMare de Déu dels Desemparats (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1945ca4968

 • PEGO: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF