Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu de Butsènit - MONTGAI (CATALUNYA)

(Referència: 3393)

Descripció ...Ens diu la tradició que la imatge de la Mare de Déu va ser trobada per un pastor, que va observar com un dels seus bous acabava de trobar un objecte que no era res més que una imatge de Maria «molt menudeta i molt bonica». Els veïns de l'horta van aixecaren aquest indret una petita capella en honor de la Mare de Déu trobada.
L'any 1300, un valencià de cognom Butsènit va fundar un benefici per a la conservació i el culte de l'ermita, nom que amb el temps es faria extensiu a la partida i al santuari de la Mare de Déu, coneguda des d'aleshores per Santa Maria de Butsènit.
L'any 1485 es beneeix una nova ermita, i al lloc d'aquesta l'any 1649 va aixecarse'n una altra. És l'actual, que en aquests darrers anys ha estat bellament restaurada i decorada amb murals del pintor Víctor P. Pallarès. La imatge de la Mare de Déu de Butsènit va desaparèixer quan va ser destruït el santuari durant la Guerra dels Segadors. L'any 1657 va ser esculpida de nou, feta d'alabastre policromat, com l'anterior, i és, la que es venera actualment. La talla, de 22,5 cm d'altura, sedent en un tron, és de reduïdes dimensions. La Mare de Déu de Butsènit ha estat especialment venerada com a advocada de les malalties de la vista i són aquests malalts els qui de sempre han acudit al seu santuari vinguts dels pobles dels voltants i fins i tot de les veïnes terres d'Aragó.
«Curant cecs infinits
als de vista mal danyada
puig sou Reina singular
de Butsènit nomenada»
Font: Catalunya Cristiana. Article de Jordi Curcó i Pueyo. (09-09-2004) (http://goigsdelignasi.jimdo.com)

Bibliografia

(Es pot ordenar per qualvol dels camps)
AutorsTítolData
RODRÍGUEZ, DavidButsènit recuperará las dos campanas originales de la ermita del siglo XII2008
1 Foto
Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 24-11-2015


 • MONTGAI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF