Inventari de Campanes

Parròquia de la Puríssima Concepció - PARCENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 337)



Data de construcció Torre de 1949 i remat de 1960
Descripció Al costat esquerre de la façana s'alça la torre campanar de planta quadrada, rematada amb un cos lleuger de tres altures amb motius neogòtics, que per la seua gran escala incideix per tot el territori de la vall de Pop.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1998 les campanes no estaven mecanitzades i presentaven unes cadenes unides al batall per a repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campana és bo. Les campanes estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol i electromall monofàsic. Tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La campana de les hores està instal·lada al centre del remat del campanar, subjectada per mitjà de dos tirants que al mateix temps pengen d'una biga metàl·lica. Al costat de la creu es conserva la maça horària, desconnectada de la maquinària del rellotge i per tant en desús. Té un batall lligat.
Campanes Té un total de tres campanes. A la part superior del campanar està la de les hores, fosa en 1882 i dedicada a Santa Bàrbera. Tal com va assenyalar Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA, la campana té nombroses similituds amb la de les hores d'Alcàsser (forma, lletres, l'escut i els triangles decorats), aquestes i el fet que són les dos del mateix any permeten atribuir-la a Jaime Roses. La xicoteta de les litúrgiques està dedicada a Sant Llorenç, patró del poble, i va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria Manclús. La major està dedicada a la Puríssima Concepció i és de l'any 1928. Va ser fosa als tallers dels Hermanos Roses de València.
Tocs tradicionals de campanes La campana de les hores interpretava aquests tocs. Possiblement des de 1939 fins als anys 60 la tocaren per a tocs litúrgics amb la campana major. Les dos campanes litúrgiques es voltejaven des de la sala de les campanes i les repicaven manualment des dels peus de la torre amb unes cadenes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les campanes litúrgiques. La de les hores no es toca. Hi ha un sistema d'altaveus que serveixen per als tocs horaris.
Intervencions A la part exterior del campanar està la data de 1949, possiblement la de construcció de l'actual torre o una important reforma de l'anterior. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX construiren el nou remat. En 1964 es va fondre una campana nova i possiblement canviaren la truja de la campana gran per altra de ferro, treballs fets per la foneria Manclús. Uns tres anys abans de la documentació de 2020 mecanitzaren les campanes amb motor de vol i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes litúrgiques ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. La campana de les hores es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i tocar de forma automàtica mitges i hores o bé dotar a l'antiga maça horària amb un motor que l'accionara. Aquesta segona opció seria la més adequada des del punt de vista patrimonial perquè es restauraria la instal·lació tradicional de la campana i conservaria la cadència de toc tradicional de la maça.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (05-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (16-09-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un rogle, segurament adquirit a mitjans del segle XX i situat a la capella de la Divina Aurora.

     

    10 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 19-09-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesLlorenç (1)MANCLÚS, SALVADOR196470199
    Sala de les campanesPuríssima Concepció (2)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192899562
    Tercer cos del campanarD´hores (A)ROSES, JAIME 188270199

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • PARCENT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 61 Visitants: 60 Usuaris: 1 - francesc