Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ORXETA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 331)



Data de construcció 1759-1761
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal del temple parroquial. Té tres cossos i és de planta quadrada. El primer cos presenta tres trams iguals, separats per unes motllures. Als cantons hi ha una decoració que imita els sillars de pedra i com les motllures estan pintades de color rosa. El segon cos presenta quatre finestres amb arc de mig punt i a l'exterior hi ha unes franges amb una disposició semblant a les pilastres i un entaulament. El tercer cos presenta dos altures de menor tamany que la resta del campanar. La primera presenta uns arcs en diagonal. La balustrada està tancada per una barana metàl·lica amb pilars als angles i unes àguiles. El campanar està rematat per una creu amb veleta.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Abans d'arribar a aquesta està la sala del rellotge, on es troba la banqueta que tenia la maquinària i hi ha una mostra (esfera) a un dels laterals. La sala de les campanes està coberta amb volta semiesfèrica.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes conservaren la seua instal·lació tradicional aproximadament fins a la dècada dels anys 80 del segle XX aproximadament. Les tres tenien truges de fusta, possiblement fabricades al mateix temps que les campanes. Les tres disposarien de llargues cordes unides als respectius batalls i la més gran una maça horària.
Estat anterior En 1998 les campanes tenien la mateixa instal·lació que en 1995 i la mitjana tenia un electromall trifàsic que s'ha canviat per altre monofàsic abans de 2019.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, pintat amb tonalitats groguenques i parts en rosa a l'exterior. Les tres campanes estan instal·lades a les finestres del segon cos de la torre. Presenten truges de ferro i motors de vol continu, així com batalls lligats. Les dos grans, a més, estan mecanitzades amb electromall. El de la mitjana és monofàsic i el de la gran trifàsic.
Campanes El joc actual de campanes va ser reconstruït després de la Guerra Civil (1936-1939) i responen el seus noms a Sant Jaume, el titular de la parròquia ( la campana gran) i als dos patrons del poble, Sant Tomàs de Villanueva i Sant Nazarí.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i voltejaven totes des de la sala de les campanes. La major tocaba les hores amb una maça horària exterior.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen automàticament i les dos majors es repiquen també de forma automàtica.
Intervencions L'església va ser consagrada el 25 de juliol de 1764 (nota treta del "Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus provincias de ultramar", publicat al 1850, de Pascual Madoz). En fotografia de finals del XIX es veu el campanar sense el remat, per tant l'actual terminació del campanar és obra moderna del segle XX. (nota de F. Xavier Martín). Baix de la mostra del rellotge hi ha un graffiti que diu: "RESTAURADA EN 1914". Aquesta podria servir per a datar la reforma de la torre i la construcció del tercer cos, així com la reforma de la resta de cossos.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) les campanes varen desaparéixer i en 1940 s'encarrega a la foneria de Juan Bautista Roses la fosa de tres campanes noves. Les truges de fusta també es fabricaren en aquesta època. Als anys 80 del segle XX es mecanitzaren les campanes. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro i dotaren a les campanes amb motors de vol continu i les dos grans amb electromalls trifàsics.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. A més, el martell de la campana gran s'ha de canviar per altre monofàsic.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera toma de datos] (09-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (14-06-2019)
  • 17 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 05-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSant Tomàs de Villanueva (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19405281
    Sala de les campanesSant Nazari (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194065159
    Sala de les campanesSant Jaume (3)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194075244

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Data de construcció 1825ca
    Descripció La maquinària és de ferrer, anterior a les industrials que es fabriquen des de finals del segle XIX. Hi ha un graffiti amb una lletra prou cuidada a la sala del rellotge que porta la data de 1825 i permet datar provisionalment la maquinària. Està parada però es conserva al seu lloc original.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (14-06-2019)
    Actualització 05-04-2020
    20 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ORXETA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 63 Visitants: 63 Usuaris: 0