Inventari de Campanes

Parròquia de la Immaculada Concepció - ALBALAT DELS TARONGERS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 33)


Data de construcció 1796-1803, 1916
Descripció Torre de planta quadrada amb composició clàssica, on destaca l´edicle amb 2 cossos, que atorga major esveltesa. Aquest edicle fou bastit de nou en 1916, tot i que pareix que es conservà la forma original. El primer cos s'alça sobre un basament que té un enlluït que imita els carreus de pedra i a un dels angles hi ha uns carreus de pedra. Té dos espilleres decorades a l'exterior. El segon tram té una decoració als cantons que imita els correus de pedra i a la façana orientada cap a la façana principal hi ha una mostra o esfera del rellotge. Sobre una motllura també decorada està el segon cos. El segon presenta quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades a l'exterior per unes motllures des de l'altura de la imposta. L'intradós dels arcs està pintat amb creus o una rosa dels vents. També a l'exterior presenta un basament sobre el qual es disposen les pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels angles ocupant l'aresta. Presenta una decoració molt semblant a la del primer cos, així com un entaulament i cornisa. El tercer cos és un edicte amb un primer nivell de planta quadrada i un segon octogonal amb pilastres i cornises a l'exterior. Està rematat per un cupulí i una creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1999 el campanar estava en regular estat de conservació i no presentava la policromia exterior. Tenia un joc de tres campanes que estaven instal·lades amb truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposaven de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual La sala de campanes està plena de perdigons de plom de les truges que, en clevillar-se, han expulsat de dintre d'elles i que compensaven el pes amb les campanes. Les quatre estan instal·lades amb truges de fusta Clock-o-Matic i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. La gran té un batall de fixació rígida mentre que les de la resta de campanes són lligats. Tots ells estan reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de quatre. Les dos xicotetes estan dedicades a la Mare de Déu del Consol i Sant Rafael (la més xicoteta) i a la Mare de Déu dels Desemparats i Sant Vicent Ferrer (la tercera). Daten de l'any 1951 i les va donar la família Carrión Castillo. Són de la foneria Roses de Silla. La mitjana és de 1890, fosa a expenses del testament de Maria Teresa Gombau i obra de Juan Dencausse de Barcelona. La gran es va fondre als tallers dels Portilla en 1999 i està dedicada a la Mare de Déu de la Cova Santa.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs antics s'adaptarien l'any 1939 per tocar-los amb l'única campana conservada i també en 1951 amb la fosa de dos campanes noves. Els repics més senzills s'interpretarien des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls i es voltejarien des de la sala de les campanes. Sembla que la mitjana tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes es repiquen i voltegen automàticament. La xicoteta toca els quarts i la gran les hores.
Intervencions El campanar possiblement es va construir entre els anys 1796 i 1803 quan es va edificar el temple. L'any 1916 es va construir el remat. Es va restaurar i decorar en 1999, moment en què va adquirir l'aspecte que presenta en l'actualitat. De les antigues campanes sols es va salvar de la destrucció de la Guerra Civil (1936-1939) la mitjana. L'any 1951 es varen fondre les dos xicotetes als tallers dels Hermanos Roses de Silla. L'any 1999 amb la restauració del campanar també es varen restaurar les campanes i es va fondre una nova. Es van instal·lar truges noves de fusta de CLOCK-O-MATIC, instal·lades pels PORTILLA, substituïnt les velles de ferro de MANCLÚS i motoritzaren les campanes amb motors d'impuls i electromalls monofàsics.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-06-1999)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-11-2002)
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (21-10-2006)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (05-11-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    JUAN VIDAL, FranciscoLos campanarios valencianos de la segunda mitad del siglo XVIII (Parte I)1999
    REDACCIÓN / SaguntoCampaners de Morvedre despedirá al párroco Olivares2007
    28 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 26-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu de la Consolació i Sant Rafael (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19514760
    Sala de les campanesMare de Déu dels Desemparats i Sant Vicent Ferrer (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)195164152
    Sala de les campanesMaria de la Concepción Inés (3)DENCAUSSE ROUSSE, JUAN189078275
    Sala de les campanesMare de Déu de la Cova Santa (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199989408

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    Empresa de mantenimentPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
    Descripció Ordinador per als tocs automàtics del rellotge i de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 19-07-2013
    2 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALBALAT DELS TARONGERS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0