Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 306)


Data de construcció Dècada dels anys 20 del segle XX
Descripció El campanar es troba ubicat junt a la façana principal del temple parroquial. És de planta quadrada i compta amb tres cossos. El primer està integrat dins dels volums del temple parroquial, motiu pel qual sols es veu la part que recau a la façana principal. Aquest lateral està pintat i compta amb una decoració als angles que tracta d'emular sillars de pedra. Una cornisa separa el primer cos del segon. En aquest trobem quatre finestres per a les campanes i en una cara està l'esfera del rellotge. De nou una cornisa separa el segon del tercer cos, que té una balustrada per delimitar l'espai i els angles disposen d'elements ceràmics de color blau. El tercer cos està format per dos arcs creuats amb un pinacle central. En ells trobem de nou plafons de ceràmica de color blau i una creu amb veleta remata la torre.

A l'interor del campanar trobem una escala que recorre el perímetre interior de la torre fins arribar a la Sala de les Campanes. Just baix d'aquesta hi ha una habitació que guarda la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins la instal·lació de la campana de Sant Francesc en l'any 2015 ocupava el seu lloc una altra, que estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual La construcció es troba en bon estat de conservació, tan sols la pintura del segon cos està afectada per la humitat i l'exposició als agents atmosfèrics. El rellotge està en molt bon estat de conservació, de fer si se li dona corda encara funciona. Conserva encara els cables i elements que accionaven la Campana de les Hores. Aquesta conserva la truja de fusta original.

La campana de Sant Francesc es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Hi ha dos campanes més instal·lades a les finestres amb truja de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Per últim en un angle hi ha una altra campana, fixada a una biga de ferro i amb batall.
Campanes El campanar compta amb un total de cinc campanes. En primer lloc trobem la Campana de les Hores, destinada a aquesta finalitat. En un angle de la Sala de les Campanes trobem la campana dedicada a la Sagrada Família, fosa en 1928 als tallers de Constantino Linares de Carabanchel Bajo de Madrid. La campana gran està dedicada a Sant Francesc d'Assís, patró del poble. Es va fondre dins de les celebracions del 75 aniversari de la nova imatge del Sant. Les altres dos campanes són les foses en 1962 per Manclús: denominades respectivament Carme (la menor de les dos) i Encarnació (la Major). Les dos compten amb inscripcions commemoratives a l'inici del Concili Vaticà II, convocat per Sant Joan XXIII. Aquestes dos campanes són de fabricació seriada, foses sense estar encarregades per a cap lloc. Les inscripcions s'afegiren quan les encarregaren per a Nàquera, per aquest motiu no estan en relleu, com és habitual.
Tocs tradicionals de campanes En primer lloc, la Campana de les Hores, tocava de dia i de nit. Desconeixem la funció tradicional de la campana que està fixa, ja que aquesta instal·lació no és gens habitual en terres valencianes. Si que compta amb batall per repicar-la. Les altres campanes es voltejarien des de la Sala de les Campanes i es repicarien des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides al batall.
Tocs actuals de campanes La campana de les hores i la fixa no s'utilitzen actualment. Les altres repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar és una construcció datable de principis del segle XX, possiblement acabat durant la dècada dels anys 20. La torre segueix la tradició valenciana, adaptada als gustos del moment. L'any 1927 l'Ajuntament de Nàquera va encarregar una campana horària a la foneria Hermanos Roses de València. El rellotge sembla que ja va ser adquirir a la dècada dels anys 40, ja que presenta la marca de Manufacturas Blasco, que va estar activa durant la Postguerra.

L'any 1962 es varem fondre dos campanes als tallers de Salvador Manclús del Grau de València. Després de beneïdes es pujaren al campanar, quedant instal·lades a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. A més es mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Dos anys després la mateixa foneria va refondre una campana de 1780, sent substituïda per altra nova. Aquesta es va instal·lar seguint el mateix procediment que les altres dos.

En 2015 es va baixar de la torre aquesta última per ser canviada per altra, ja que la seua nota resultava molt semblant a la que la segueix en tamany. La campana nova es va beneir el dia 3 d'abril, Dijous Sant, per Mn. Jorge Garcia. L'acte de benedicció es va celebrar davant de l'Església amb la participació del poble. La fosa de la campana va ser pagada per una feligresa de la parròquia mentre que la truja i el cost de la instal·lació es feren amb subvenció de la Diputació Provincial de València. L'empresa Electrorecamp S.L va instal·lar la campana i fer la truja de fusta.
Propostes Com que la maquinària del rellotge es troba en perfectes condicions es deuria recuperar la seua funció, ja que donant-li corda estaria en funcionament. Els mecanismes que accionen la Campana de les Hores deurien ser ajustats per a recuperar el seu toc.

Les dos campanes que encara tenen la instal·lació de Manclús es deurien restaurar, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. El bronze deu ser netejat per dins i fora, per tal de recuperar la sonoritat original. Finalment els motors de vol continu es deurien canviar per els d'impulsos, que permeten tocar manualment les campanes i imiten l'estil tradicional de tocar.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (03-04-2015)
 • Rogle, roda de campanes
  Junt a la porta que permet l'accés des de la Sagristia al Presbiteri trobem el rogle i la campaneta d'eixida a Missa. Aquests serien adquirits durant la Postguerra.

  Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  AGUDO, VicenteNáquera prohibe el volteo de campanas para que no se caiga la torre2003
  J.M.V.Nàquera dedica su nueva campana de 200 kilos a San Francisco de Asís2015
  Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació de NàqueraEstrenamos Campana dedicada a San Francisco2015
  11 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-12-2015

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Susana (refosa)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)19665596
  Carmen (refosa)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)196256102
  Mare de Déu de l'Encarnació (refosa)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)196262138

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesMaria Paula (1)LINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)19285596
  Sala de les CampanesD´hores (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)192756102
  Sala de les CampanesSants Miquel i Jordi (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201656102
  Sala de les CampanesSanta Bàrbera i Sants Abdó i Senén (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201665159
  Sala de les CampanesSant Francesc (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201574235

 • NÀQUERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 19-11-2019
  Convertir a PDF