Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - SIERRA ENGARCERÁN (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3046)


Data de construcció 1755-1767, 1870
Descripció El temple compta amb dos campanars diferenciats: a la part de l'epístola es troba el campanar de les campanes, mentre que a la part de l'evangeli es troba una torre menor per al rellotge. En temps recents la maquinària del rellotge, signat "Lorenzo REDONDO", de remuntatge manual, ha sigut portat a l'Ajuntament, on roman amagat baix d'una escala i en espera de restauració i posada en marxa.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local i dotades amb cordes. Segurament la gran tenia una maça horària connectada amb la maquinària del rellotge
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge es guarda a l'ajuntament i l'esfera és gestionada per un ordinador. Les dos campanes litúrgiques estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes amb truges de ferro fabricades pels Portilla i mecanitzades amb motor d'impuls (la gran) i de vol continu (la xicoteta), a més d'electromalls monofàsics. Els batalls estan lligats però sols el de la major té cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta és resultat de la refosa d'una més antiga, de datació desconeguda, i que es va badar l'any 1949. Es va fondre als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla amb la campana de l'ermita de Sant Miquel. La campana grossa actual és la tercera que hi ha, ja que es va fondre en 1768 per un fonedor càntabre, en 1785 per Pasqual Roses i el 1852 per un fonedor d'Albaida.
Tocs tradicionals de campanes Repic manual amb una corda des dels peus del campanar de les dos campanes i volteig també manual des de la sala. Tocs horaris amb la campana gran.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El temple parroquial es va construir entre els anys 1755 i 1767, moment en què segurament es va construir el campanar destinat a les campanes litúrgiques. Un any després es va fondre la primera campana grossa. L'any 1870 es va reformar l'altra torre per albergar la maquinària del rellotge i esfera o mostra.

En els anys 70 les campanes foren intervingudes pels PORTILLA (antecessors dels actuals HERMANOS PORTILLA), que van serrar les anses i penjar les campanes d'unes truges de ferro amb els eixos molt rebaixats, de manera que les mateixes campanes servien, en gran part, de contrapés. A més les campanes es dotaven de molt grans rodes de volteig, per instal·lar motors continus de menor potència. Es tracta d'una actuació radical habitual en aquells anys.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Cal canviar també el motor de la xicoteta per un d'impuls.
Autor
  • SOLER i ALBA, Vicent (26-04-2005)
  • LLOP i BAYO, Francesc (03-08-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    El rogle està situat a la sagristia de l'església i té una roda amb campanetes de diverses mides i proporcions.

     

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANER DE LA SERRA D'EN GALCERANGravació de tocs tradicionals 27-12-201211:13
    7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 16-08-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    La Grossa (refosa)ROSES, PASCUAL1785100579
    La Grossa (refosa)1768100579

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesMaria del Carme (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194964152
    Sala de campanesSants Marc i Bertomeu (2)1852102614

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SIERRA ENGARCERÁN: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 42 Visitants: 42 Usuaris: 0