Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu de la Llum i Sant Antoni Abat - ALFAFARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3014)


Data de construcció 1774
Descripció L'ermita està coronada per una espadanya de pedra. Aquesta és de formes molt simples i té dos pilars que sustenten l'arc de mig punt. Està coronada per una creu xicoteta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana estaria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb accessoris per tocar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro. Conserva el batall antic i disposa d'un cigonyal amb cable per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Campanes Té una campana que està dedicada a la Mare de Déu de la Llum, una de les advocacions titulars de l'ermita. La seua fosa es podria situar entorn de 1800.
Tocs actuals de campanes Volteig de la campana per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Intervencions L'ermita es va inaugurar l'any 1774. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja per una nova de ferro.
Propostes La truja actual s'ha de canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional local. Es recomana conservar el seu toc manual, no obstant això també es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Autors
 • SOLER i ALBA, Vicent (18-05-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (24-11-2019)
 • 4 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMare de Déu de la Llum (1)1800ca3016

 • ALFAFARA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-11-2020
  Convertir a PDF