Inventari de Campanes

Santíssima Trinitat - CASTELLÓ DE LA PLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2935)

Data de construcció Finals S. XIX
Descripció Campanar de planta quadrada no exempt. L´accés és possible a través de dues zones, ambdós situades a la part inicial de l´entrada principal a l´església, abans d'accedir a la parròquia en si:
-Un dels accesos es troba a la mateixa base del campanar, en una porta, on comença el tram de pujada (al tram inicial o base hi ha moltes deixalles i un termostat). A la zona intermitja, cal avançar uns metres més cap a la zona oposada per poder continuar el tram fins a una habitació que condueix a tres zones: una d´elles a una sala on es pot apreciar la part superior d´un tram de la parròquia, l´altra, amb una porta, és l´accés al cor i, finalment, les escales per accedir a la sala de les campanes pasant prèviament per quatre replans més.
-L´altre accés es troba a la part oposada del primer. El seu tram final duu a una sala on es pot accedir després de pujar un replà més a un altra on hi ha objectes antics en desús. En sala anterior a aquesta hi ha una porta que comunica també amb el cor i és aquest tram el que permet accedir al campanar mitjançant el pas al cor fins a l'altra porta, on ens trobem amb l'habitació que condueix a les tres zones ja mencionades.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Ben cuidat, no hi ha massa excrements de colom, ja que el campanar disposa d'una porta d'accés a la sala de les campanes i de mesures contra les aus.
Facilitats per a executar tocs manuals: el vol és prou fàcil en les dues campanes més grans per fer els tocs manuals per l´existència d'un escaló de formigó. Les dues menudes, en canvi, necessitarien una ballesta i cordes per als voltejos manuals per estar disposades a una gran altura, una d´elles prop del tram de les escales i l´altra amb una barra metàl·lica amb cablejat que en dificulta el toc.
No obstant la ubicació del motor a un costat (a la dreta) i del mall motoritzat a l'esquerra dificulta tocar amb cordes, per la possibilitat d'enganxar-les amb els mecanises existents.
Autors
 • MOLÉS SORRIBES, Adrià; ZORÍO VENTURA, David (23-12-2006)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ZORÍO VENTURA, DavidFesta de la Santíssima Trinitat - Memòria dels tocs realitzats2007
  22 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor MOLÉS SORRIBES, Adrià; ZORÍO VENTURA, David
  Actualització 13-03-2007

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  campanarSant Lluc (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193965159
  campanarSant Marc (2)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193973225
  campanarSant Mateu (3)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193985356
  campanarSant Joan (4)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)193994481

 • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF