Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Sebastià - LA CANONJA (CATALUNYA)

(Referència: 2933)

Alçada del campanar 35.15
Descripció Altitud: 30 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1746 i el 1757. Consta d'una nau de quatre trams i dos passadissos laterals; la nau està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; una cornisa motllurada i ornada amb un fris de denticles recorre tota la base de la volta; de cada arc toral en baixa una pilastra toscana adossada al pilar quadrat que sosté els arcs formers de mig punt que separen la nau dels passadissos laterals. El presbiteri recte té a mitja alçada unes raconeres a manera de petxina que li fan donar aspecte poligonal; sostenen una volta de quart d'esfera també treballada a manera de petxina. El cor amb una barana de fusta motllurada descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. Per damunt del nivell de les voltes d'aresta dels passadissos hi ha obertes finestres que il·luminen bé l'interior; els seus murs estan pintats de blanc i contribueixen a difondre la claredat.
El frontis recentment (1997) ha estat pintat simulant carreus; en té d'autèntics a cantoneres i al sòcol. Té un portal classicitzant rectangular de pedra blanca amb pilastres toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular amb el timpà nu; està coronat per tres pinacles de bola adossats al mur; a mitja alçada hi figura una finestra d'arc de mig punt i, per coronament, un frontó triangular amb un òcul al centre del timpà; dues finestres rectangulars estan situades a banda i banda a mitja alçada.
Dimensions: 27'60 x 7'77 x 13'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 17'17 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (6'45 x 6'00 m) i està coronat per un tambor octagonal irregular que sosté una torrella vuitavada amb contraforts de volutes als costats curts i òculs a cada cara; està coronada per una cornisa i una teulada de vuit vessants de perfil sinuós amb un petit pinacle amb creu metàl·lica al cim que no s'ha tingut en compte en fer el càlcul de l'alçada. A la teulada hi figuren peces vidriades rogenques clares i fosques; els murs de tot el campanar estan arrebossats i emblanquinats simulant carreus com en tot el frontis. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; una motllura es troba a l'arrencada dels seus arcs i una altra a la seva base; altres se'n troben sota la cornisa i al capdamunt del tambor.
Entrant al temple a mà dreta es passa al campanar i es puja per una escala ampla amb graons d'obra i marge de fusta i un ull tancat per envans; condueix fins al cor; a partir d'aquest punt, amb una barana d'obra enguixada, deixa un ull central; abans d'arribar al capdamunt es fa estreta i pren l'estructura de cargol helicoïdal fins entrar a la cel·la; hi pengen quatre campanes, una de gran, dues de mitjanes, una d'elles esquerdada, i dues de més petites. La cel·la queda coberta per una volta bufada. L'escala segueix més amunt on hi ha una estança circular coberta per una volta semiesfèrica amb òculs repartits per tot l'entorn.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 35'15 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12593
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-10-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LLOP TOUS, JosepEl Campanar 19991999

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  ¿A cuánto doblan las campanas? 10-09-201101:33
  27 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesAve Maria (1)17694656
  Sala de campanesAssumpta (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194880296
  Sala de campanesSebastiana (3)POMEROL, RAMÓN E HIJO18891301272

 • LA CANONJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF