Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants Jaume i Joan Evangelista - MONTAVERNER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 291)


Data de construcció Finalitzat en 1763
Descripció Als peus del temple parroquial està situat el campanar, de planta quadrada i tres cossos. Està construït amb rajola i maçoneria als murs, mentre que els elements ornamentals són de pedra tallada, així com els sillars dels cantons del campanar. El primer cos està ubicat damunt d'un basament de silleria i compta amb tres tramps de igual factura. En el segon hi ha un rellotge solar, mentre que al tercer està l'esfera del rellotge mecànic. Damunt d'una cornisa es situa el segon cos o de les campanes, que té quatre finestres i al exterior quatre pilastres toscanes per cada cara amb basament i sobre aquestes un fris i cornisa. El tercer cos compta amb dos trams decreixents, el primer amb arcs en diagonal i aletons. Els dos tenen quatre finestres emmarcades per pilastres com les del segon cos i abundant decoració amb pinacles. El segon tram està cobert amb una teulada a quatre aigües i rematada per una creu amb veleta. En aquesta a més trobem les efigies dels sants titulars del temple parroquial.

L'interior de la torre té una escala "a la castellana", que recorrent el perímetre interior del campanar puja fins la Sala de les Campanes. Poc abans trobem una habitació, al tercer tram de la torre, que allotja la maquinària del rellotge. La Sala de les Campanes està coberta amb una volta de forn, amb un forat central pel qual passa l'escala que puja al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti A la Sala de les Campanes trobem un sillar amb la data: "1603". Aquest es va aprofitar per a la construcció del campanar, donat com a material constructiu. A la mateixa sala trobem algun graffitti, ja del segle XX.
Estat original Les campanes comptaven amb truges de fusta, la de la major original de principis del segle XIX, mentre que les altres serien les instal·lades pel fonedor als anys 40. La menor possiblement comptara amb un cigonyal i les tres grans disposaven de llargues cordes que es passaven pel centre del campanar per repicar-les des dels peus de la torre.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 les campanes estaven en regular estat de conservació, instal·lades les tres grans amb truja de ferro de la casa Roses i mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'estat en que estaven no imitava l'estil tradicional de tocar ni tampoc facilitava els tocs manuals. Per un altra banda la campana menuda estava guardada en un corral de la Casa Abadia, sense truja i dipositada directament al terra.
Estat actual L'estat actual del campanar es bo a l'exterior, estant la pedra neta i la part construïda amb rajola i maçoneria recoberta amb morter. L'interior està en regular estat i seria convenient netejar la torre. Les campanes es troben igualment en un bon estat de conservació, instal·lades a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten tocar les campanes manualment i imiten l'estil tradicional de tocar.
Conservació, manteniment
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes, ubicades totes elles al es finestres del segon cos. Les dos menors corresponen al conjunt fet per Juan Bta. Roses en 1941: la menor es dedica a la Dolorosa i la major a la Mare de Déu del Loreto, patrona del poble. La tercera també està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors i es la refosa en 1987 per Salvador Manclús. La gran, que es dedica a Sant Tomàs de Villanueva va ser fosa en 1817 per un mestre campaner desconegut.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes grans es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls, que es passaven per mitjà de diversos mecanismes pel centre de la torre. Aquests es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i possiblement la menor es voltejava amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions Durant el segle XVIII va ser reconstruït el temple parroquial sent el rector Josep Esplugues el promotor de les obres. De la construcció del campanar va deixar algunes notes escrites, indicant que en l'any 1763 es finalitzaren les obres, que s'iniciaren entorn a 1758. Segons el rector la campana gran del campanar es va badar el mateix any en que s'acabà el campanar, motiu que va obligar a suspendre les festes que ho celebraven. Per tal d'aconseguir els fons per refondre-la es van replegar per les cases els diners, aportant cada veí en funció de les seues disponibilitats, deixant el rector constància també d'aquells que no volgueren col·laborar. L'encarregat de fer la campana va ser el fonedor Jeroni Sarrió, mestre campaner de la ciutat de Xàtiva, que es va allotjar en les cases dels veïns mentre feia la campana. Aquesta va ser fosa a casa de Francisco Vidal de Juan, que va aportar la llenya d'olivera per fondre-la entre altres coses. La nova es va fer més gran que l'anterior, es va fondre el dia 8 d'abril de 1764, resultant una campana de 28 arrobes i 24 lliures.

Durant l'estiu de 1936, quan el temple va ser cremat, es llançaren les campanes de la torre. Tan sols es va salvar la gran, possiblement per ser la que tocava les hores. En 1941 s'encarregà a Juan Bautista Roses, d'Atzeneta d'Albaida, la fosa de tres campanes noves que es beneïren i després pujaren al campanar. En 1970 el fill de l'anterior, Germán Roses, va canviar les truges de fusta de les campanes grans per altres de ferro. L'any 1987 es va trencar la Mitjana, sent baixada de la torre per refondre-la als tallers de Salvador Manclús del Grau de València. Segurament en eixe mateix any es mecanitzaren les campanes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. Entre 2002 i 2003 es va restaurar el campanar per fora, netejant la pedra i reforçant els elements constructius. A més en 2003 també es restauraren les campanes, baixant-les de la torre per iniciar els treballs. Els bronzes es netejaren per dins i per fora, canviant les truges de ferro per les de fusta de perfil tradicional valencià. Les campanes tornàren a la torre i es va renovar la mecanització amb motors d'impulsos i electromalls monofàsics. Durant aquesta intervenció es va tornar a pujar al campanar la campana menor, guardada durant anys en un corral de la Casa Abadía. Els treballs estigueren a càrrec d'ELECTRORECAMP i es pagaren amb subvenció de la Diputació de València i fons de la comunitat parroquial.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (29-12-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Document del campanar i les campanes] (06-02-2015)
  • Quadrant solar
    Compta amb un quadrant solar, realitzat en l'any 2002 durant els treballs de restauració del campanar.

     

    Rogle, roda de campanes
    El rogle es troba ubicat dins de la Sagristia, junt a la porta que entra al temple parroquial. És de moderna factura, no molt anterior als anys 40.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ESPLUGUES, JosepMemòries d'un capellà del segle XVIII1989

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    Dilon-dolen 23-08-200701:04
    19 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 19-03-2016

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Maria Dolors (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA1941303

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesMaria dels Dolors (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19414656
    Sala de les CampanesMaria Loreto (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194162138
    Sala de les CampanesMaria dels Dolors (3)MANCLÚS, SALVADOR198778275
    Sala de les CampanesSant Tomàs de Villanueva (4)ROSES Y FERRI, VICENTE1817102614

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO, MANUFACTURAS
    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció La caseta del Rellotge conserva la maquinària que accionava les hores i l'esfera. No indica el seu fabricant, però possiblement es tracte de Manufacturas Blasco de Roquetes, adquirit per l'Ajuntament de Montaverner entorn a l'any 1950. Actualment està parat.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la maquinària.] (06-02-2015)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 03-05-2015
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • MONTAVERNER: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 73 Usuaris: 1 - servidor