Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - MASSALFASSAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 286)


Data de construcció XV
Descripció Campanar de planta quadrada situat a la dreta del temple, s'inicia amb un cos ascendent al interior amb una escala perimetral i continuat per el cos de les campanes, aquest decorat per columnes corinties als laterals i amb finestral a cada cara per a les campanes, baix d'una es troba el rellotge de pedra a la façana principal. El campanar està rematat amb gran balustrada amb copulí de huit finestres.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Es poden trobar pocs graffittis de poca importancia al llarg de la pujada del campanar, quasi tots contemporanis, poc visibles per les intervencions de restauració a la fàbrica de la torre.
Estat anterior Avans de les intervencions de restaurar, el campanar i el temple es trobaven en un estat pèssim de conservació, pel pas del temps i la proximitat al mar pel present oxit que afectava al edifíci. En quant a les campanes, aquestes es trobaven sens electrificar, segurament amb trujes de fusta de perfil valencià.
Estat actual El campanar es troba en un bon estat de conservació, tot i que cal indicar que l'any 1997 es feren intervencions al temple i al campanar, restaurant-los, cal dir que el interior del campanar, la pujada, es deuria de tindre en compte la seua conservació.
Les campanes es troben amb trujes de ferro, podent afectar al campanar de les seues vibracions i a les mateixes campanes.
Campanes El campanar antigament deuría de comptar amb tres antigues campanes desde els origens de construcció del campanar. En una de les documentacions assenyala que el campanar poseeïa una campana de 1740 barroca, actualment substituïda per la mitjana de Manclús de l'any 1955, possiblement perque es va badar o bé perque va desapareixer durant la guerra. Més tard en posguerra la Parròquia disposava de tres campanes.
Actualment compta amb quatre campanes, una d'elles d'origen francés, extranyament la seua procedència ja que no indica res avore amb Massalfassar o relacionat amb la parròquia, a més de que es una campana amb característiques de ser de carilló; també altres dues de la casa Manclús, pero de diferents anys una de 1963 i l'altra de 1955 ja que per eixos anys el rector d'entonces manaria fer dues campanes noves per necessitat d'omplir dues finestres buïdes que es varen deixar a la guerra, aquestes pujades al campanar amb mecanisme de toc manual.
Més tard, el rector d.Vicent Lopez Cerezo, va encarregar la campana gran per completar el actual joc, als germans Portilla a Cantàbria, comptant amb aquestes quatre fins l'actualitat. Totes elles mecanitzades amb electromall i motors de vol continu mitjançant cadena.
Tocs tradicionals de campanes Avans de les electrificacions entre els anys 70 i 80 al campanar de Massalfassar, es feïen tot tipus de tocs manuals al campanar, amb una llarga corda als batalls per repicar desde els peus del campanar, mentre que els vols es farien desde la mateixa sala de les campanes. Els tocs eren realitzats pels mateixos escolans de la Parròquia.
Tocs actuals de campanes Actualment la parròquia de Massalfassar poseeïx un ordinador programador per als tocs automàtics, en ell grabats son els repics de missa tant ordinaris i festius i el vol de les campanes.
Intervencions El campanar es va construïr junt al mateix any que la nau parroquial a finals del s. XV i principis del XVI, es un campanar comú, per la diferencia d'altres a la seua rodalí, diferenciance molt dels de
Massamagrell, Foios, Rafelbunyol o Puçol, aquestos amb remat esbelt característic.
L'any 1955 i 1963, els rectors vicaris a la parròquia de Massalfassar van encarregar dues campanes a la casa Manclús de València per completar dos buïts al campanar parroquial.
Entre els anys 1975 i 1984 es van fer els cotractes i pagaments per electrificar les campanes, les dues de Manclús, deixant a la menuda campana del carrilló manual amb una truja de fusta. Fins l'any 1992, que es puja una nova campana dels Portilla, manada fondre per el rector D.Vicent López, sent aquesta pujada i electrificada, junt a la del carrilló. En quant amb intervencions amb l'edifici, es pot dir que l'any 1997 es va restaurar el temple el campanar a carrerc del rector d.Vicent López Cerezl el qual també va estar present a la fosa de la campana gran, així doncs va ser lluit i pintat, tenint en compte l'interior de l'esglesia.
Autors
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1970)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Informació de la fitxa del campanar] (19-07-2013)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (09-01-2015)
 • Matraca
  El campanar compta amb una matraca restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L., entre dues bigues de fusta situada al copulí. Pareix que no estiga en funcionament, ja que hi ha una maça trencada i no disposa de corda al cigonyal ja que aquesta és manual.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970

  Enregistraments sonors (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaAudioDataDuració
  ESCOLANETS DE MASSALFASSARRepic de missa major i vol de campanes 28-06-197002:42
  ESCOLANETS DE MASSALFASSARRepic de missa major 28-06-197001:23
  Vol de tres campanes 28-06-197001:59
  ESCOLANETS DE MASSALFASSAREntrevista 28-06-197005:51
  30 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
  Actualització 15-11-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesPaula (1)ODOBEY, PAUL ET FILS1920ca2914
  Sala de les campanesMaria Lorenza del Roser (2)MANCLÚS, SALVADOR196356102
  Sala de les campanesSant Llorenç (3)MANCLÚS, SALVADOR195563145
  Sala de les campanesCristo de la Protección (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199271207

 • MASSALFASSAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF